Een Oost-Europees probleempje

In Italië zit een bank die Unicredit heet. Het aandeel Unicredit staat op de beurs van Milaan genoteerd en verloor sinds 1 juli maar liefst 25% in waarde. Ik moest afgelopen weekend denken aan dit artikel dat ik meer dan twee jaar geleden schreef.

Leningen in Zwitserse Franks
Het artikel beschrijft het feit dat in Oost-Europa tot het uitbreken van de kredietcrisis massaal hypotheken werden verkocht in valuta als de Japanse Yen en zelfs Zwitserse Franks. Dit omdat de rente dan lager was, waarbij de arme onwetende consument werd wijsgemaakt dat de Yen en de Frank niet zouden gaan stijgen tegenover bijvoorbeeld de Zloty en de Florint. Wat uiteraard juist wel gebeurde, met alle gevolgen vandien…

1700 miljard euro
Een probleem dat werd geschat maar liefst 1700 miljard euro groot te zijn en waar ook banken in de Eurozone veel last van moeten hebben. Sinds maart 2009 heb ik hierover nooit meer iets vernomen. Ik heb mij diverse keren afgevraagd hoe zo’n enorm probleem compleet van het radarscherm van bijvoorbeeld de media kan verdwijnen.

Bank staat op omvallen
Unicredit is actief in Oost-Europa. Zeer actief. En daarmee zien we nu eindelijk de link. De angst groeit dat Unicredit op omvallen staat, dus staatssteun nodig gaat hebben. Maar Italië heeft geen geld om die staatssteun te verlenen, want de Italiaanse staatsschuld zit nu al op 120% van het BBP. En zo komt het Oost-Europese probleem dat een dikke twee jaar geleden al bestond, toch nog op een zeer geniepige manier om de hoek kijken.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: