De Misery Index

Onlangs las ik een leuk artikel over de Misery Index. Dat blijkt een index te zijn die Jimmy Carter in 1976 wereldwijde bekendheid gaf en die hem hielp om een jaar later president van de VS te worden. Die index berekenen is simpel: je telt het werkloosheidspercentage op bij de inflatie.

In 1976 stond in de VS de Misery Index op 13,6%. Toenmalig president Gerald Ford wilde worden herkozen, maar tegenstander Jimmy Carter hield het volk voor dat iemand die een Misery Index van 13,6% op zijn geweten heeft, zelfs niet het lef mag hebben om het volk te vragen om hun president te worden. Jimmy Carter won de verkiezingen.

Verslagen met zijn eigen wapen
Na vier jaar Jimmy Carter stond de Misery Index op maar liefst 22%. Ronald Reagon sloeg Carter vervolgens keihard met zijn eigen index om de oren, waarna Carter het veld moest ruimen. En Ronald Reagan president werd.

Paul Volcker bezorgde Reagan een tweede termijn. Hij werd in 1979 de nieuwe Fed-voorzitter en hij verklaarde de oorlog aan inflatie. Hij schroefde de rente in grote stappen op naar 15%. Inflatie daalde van 13,3% in 1979 naar 3,8% in 1982. In 1984 was inflatie definitief onder controle en zette een ijzersterk economisch herstel in. In 1986 was de Misery Index gedaald naar 7,7%.

De huidige cijfers
Volgens officiële cijfers is er in de VS op dit moment 9,1% werkloosheid en 3,7% inflatie. Dat geeft een Misery Index van 12,8%. Als de werkloosheids- en inflatiecijfers echter op dezelfde manier worden berekend als in 1980, dan zou de Misery Index in de VS nu op 33,5% staan (bron: John Williams Shadow Government Statistics).

In de Eurozone staat de Misery Index volgens officieel gerapporteerde cijfers nu op 12,6%. Werkloosheid 9,9% en inflatie 2,7%. Meer dan twee keer zo hoog als wenselijk is.

Geen type Volcker te vinden
Toen Paul Volcker in 1980 de oorlog verklaarde aan inflatie, was het de hoogste tijd om goud en zilver te verkopen. Nu is er in de verste verte geen Paul Volcker te vinden. De ECB-renteverhoging van gisteren is niet meer dan een politiek signaal. Met een rente van 1,5% ga je inflatie niet afstoppen. De reële rente blijft daarmee negatief, waardoor we achteruit blijven boeren met onze spaarrekening. De Misery Index heeft daarmee alle ruimte om de komende jaren nog een stuk verder stijgen. Waardoor het vooral belangrijk is om onze koopkracht te beschermen.

Bij wanbeleid terug naar écht geld
Ik heb ervoor gekozen om fysiek goud en zilver aan te houden bij
Goldmoney, omdat dit in mijn ogen de meest betrouwbare partij is. Ik koop periodiek bij (want ook goud en zilverprijzen schommelen!) en houd mijn goud en zilver vast totdat we weer een centrale bankier krijgen die de waarde van de euro belangrijker vindt dan het vooruitschuiven van een recessie. Dat gaat een keer gebeuren, maar dat is nu nog héél ver weg.

Als u nog geen Goldmoney account hebt, dan raad ik u absoluut aan om er nu een te openen. Klikt u hier als u Nederlandstalige hulp nodig hebt bij het openen van een rekening.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: