Enkele weken geleden namen we voorlopig even winst met onze obligatiestrategie. Door alles wat er in de wereld gebeurde, vertoonden nogal wat beleggers de Pavlov reactie om aandelen te verkopen en te kiezen voor de ‘veilige haven’ van Amerikaanse staatsobligaties. Daarom is het nu een mooi moment om even na te gaan waar we precies staan, en dan uiteraard vooral te kijken naar vraag en aanbod.
Aanbod wordt groter
Het aanbod van Amerikaanse staatsobligaties wordt steeds groter. Dit om de eenvoudige reden dat de VS ieder jaar een slordige $1500 miljard teveel aan geld uitgeven, en dat daardoor de staatsschuld ieder jaar fors stijgt. Om die schuld te kunnen blijven financieren moeten dus ieder jaar nóg meer beleggers ervan worden overtuigd dat het een fantastisch idee is, om geld aan de Amerikaanse overheid te willen uitlenen.
Vraag stijgt niet, maar daalt zelfs
In dit artikel vertelde ik u al dat het grootste Amerikaanse obligatiefonds PIMCO heeft besloten om niet langer in staatsobligaties te beleggen. Zij vinden dat er teveel risico aan kleeft. Grote fondsen die zich afkeren van staatsobligaties zijn niet bepaald stimulerend voor de vraag.
Daarnaast is het goed om eens te kijken naar de drie grootste afnemers van Amerikaanse obligaties. Dat zijn Japan, China en de Federal Reserve. China is haar belang langzaam aan het afbouwen. Japan heeft na de aardbeving en tsunami al haar geld nodig voor de wederopbouw, en zal voorlopig geen Amerikaanse staatsobligaties nodig hebben. En Bernanke kan best QE-3 aankondigen, maar dat zal het vertrouwen alleen maar een extra deuk geven.
De grote klapper komt steeds dichterbij
Wij vermoeden dat het moment eraan zit te komen dat we onze obligatiestrategie weer in werking gaan zetten. De eerste rit hadden we een leuke winst van 12%. Maar dat is wat ons betreft slechts een klein voorproefje op de klapper die onvermijdelijk gaat komen. Het wordt iedere dag duidelijker. De Amerikaanse obligatiemarkt staat op instorten. En wij gaan daar volle bak van profiteren. U ook? Bestelt u hier het unieke obligatierapport.