Wat doen centrale banken met hun goud?

Europese centrale banken hebben hun goudvoorraad voor een fors deel in Engeland, Canada en vooral de Verenigde Staten liggen. In Fort Knox. Alleen kan niemand met enige zekerheid stellen dat al dat goud daar nog ligt.

Want ze laten daar niemand toe om de goudvoorraad onafhankelijk te controleren. De DNB krijgt aan het eind van ieder jaar keurig een briefje, met daaronder de handtekening van een of andere Amerikaanse accountant, dat alles er nog ligt. En daar moet ze het mee doen.

Uitgeleend goud
Er bestaan zéér sterke vermoedens dat centrale banken hun goudvoorraad hebben uitgeleend om zo inkomsten te genereren en om tegelijk de goudprijs te drukken. Daar komt bij dat niemand weet wat de Amerikanen met al het goud in Fort Knox hebben uitgespookt.

De laatste tijd ontstaat daarom in steeds meer landen wereldwijd druk op politici om te eisen dat hun centrale bank de gehele goudvoorraad in eigen land bewaart. Saillant detail hierbij is dat Hugo Chavez vorig jaar de eerste was die het niet vertrouwde en al het Venezolaanse goud terug naar Venezuela haalde.

Kettingreactie
Er is langzaamaan een kettingreactie aan het ontstaan. In veel landen zien we steeds meer vragen over de goudvoorraad van de centrale bank. De druk om goud terug te halen naar eigen land stijgt.

Zekerheid voor alles. Of Amerikanen op hun woord geloven?
Als ik bijvoorbeeld Klaas Knot zou zijn, dan zou ik doodsbang zijn dat er niet genoeg goud in Fort Knox ligt. Ik zou het Nederlandse goud daarom terug naar Nederland halen vóórdat andere landen hetzelfde doen. Want wie het laatste is, kan wel eens te horen krijgen dat het goud gewoon op is.

Dit is uiteraard niet de hoofdreden waarom ik goud bezit. Maar het kan de goudprijs wel in korte tijd enorm omhoog jagen. Klikt u hier voor de aanbieders die wij zelf ook gebruiken.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: