Bubbelpraat

Nadat de goudprijs in nog geen twee maanden tijd met maar liefst 27% steeg, kreeg het deze week een relatief forse daling voor de kiezen. Twee dagen waarin de goudprijs met ongeveer 3,5% per dag daalde. Niets gaat in een rechte lijn omhoog. Als je rechte lijnen wilt, ga dan geometrie doen, las ik deze week in een nieuwsbrief. Hoe sneller een koers in korte tijd is gestegen, hoe beter het is om even niet in te stappen en even te wachten op een correctie.

De Financial Times gaat vandaag uitgebreid in op de vraag of goud niet een bubbel is geworden. En brengt daarbij in herinnering dat de bull markt van de jaren ’70 ook eindigde met een forse daling van de goudprijs. Ze vergeten er alleen even bij te vermelden dat de bull markt toen eindigde omdat er een nieuwe Fed-voorzitter was aangetreden die de oorlog verklaarde aan inflatie en de rente fors verhoogde. Nu zien we alleen maar beleidsmakers die de waarde van papiergeld systematisch om zeep helpen.

We hebben het al vaker geschreven. Zolang dit soort kranten schrijven over de vraag of goud en zilver al dan niet een bubbel zijn, staat het voor ons absoluut vast dat de hype fase van deze bull markt nog lang niet is gestart. Pas als reguliere kranten schrijven dat goud alleen nog maar verder omhoog kan, wordt het voor mij tijd om goud en zilver te verkopen. Voordat we echter zover zijn, zullen er minimaal enkele jaren verstreken zijn.

Is er dan helemaal geen hoop op goede politici? Toch wel! Er is één republikeinse kandidaat in de race om het Amerikaanse presidentschap, die alle Amerikaanse troepen uit het buitenland terug wil halen, de onzinnige ‘war on drugs’ wil stoppen, de Federal Reserve wil opheffen, fors wil bezuinigen en die de rol van de overheid zéér drastisch wil terugdringen. Zijn naam is Ron Paul. Hij moet echter éérst nog tot republikeinse kandidaat worden gekozen en dan in november 2012 Obama nog verslaan. Nog een klein nadeel is dat de goede man vorige week 76 jaar oud is geworden.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: