Oost-Europa staat op barsten

Begin maart schreven we hier al over en we hoorden vervolgens een tijd lang niets klikt u hier voor dat artikel). Daarna zijn we er een paar keer op terug gekomen, omdat we ons erover verbaasden dat er niet meer over werd gesproken of geschreven. Het leek alsof men het probleem probeerde weg te negeren.

18% krimp in Letland
Nu beginnen er weer berichten op te duiken die erop duiden dat de problemen werkelijk aan de oppervlakte komen. Letland zit in grote geldnood nadat de economie met 18% is gekrompen en het overheidstekort de de pan uit rijst. De Letse munt heet de lat en die is kunstmatig aan de euro verbonden. Een situatie die zo langzamerhand onhoudbaar wordt.

Niet alleen Letland
Er zijn alleen niet alleen problemen in Letland. Ook in Hongarije, de Balkan, Rusland en Turkije stapelen de problemen zich op. Naast Letland hebben ook Litouwen, Estland en Bulgarije hun munt aan de Euro gekoppeld terwijl de werkelijke waarde van deze munten véél lager is. Een onhoudbare situatie.

1600 miljard euro
West-Europese banken hebben voor 1,6 biljoen (=1600 miljard) euro belangen in deze landen en de kans is enorm groot dat straks een groot deel daarvan als verlies moet worden afgeschreven. De berichten geven aan dat vooral Oostenrijkse, Belgische, Zweedse en Nederlandse banken risico lopen.

Mijdt Europese Bankaandelen!!
Daarom herhaal ik de oproep die ik enkele maanden geleden deed nog een keer. Mijdt dit soort aandelen. Hebt u ze nu in bezit, verkoop ze. Er zijn genoeg andere goedkope aandelen van bedrijven die wél goed presteren, die financieel wél sterk staan en waarbij je niet door dit soort zaken kunt worden getroffen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: