We horen nu continue op het nieuws dat Griekenland, Portugal en andere PIIGS-landen fors in de problemen zitten. Als je hierboven het artikel leest over de ongelooflijke tekorten die de VS (en daarnaast ook Groot Brittannië) ieder jaar creëren en hoe deze landen hun staatsschuld omhoog jagen, dan ga je je toch achter de oren krabben.
Want hoe is het mogelijk dat zulke kleine landen een zo grote invloed hebben op het sentiment op de obligatie- en aandelenmarkten, terwijl men zich over de VS en GB geen zorgen lijkt te maken? Sterker nog, in een week waarin de slechtste begroting aller tijden werd gepresenteerd steeg de dollar zelfs!
Geen kans om geld bij te drukken
Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig. De Grieken en Portugezen hebben geen eigen munt en kunnen zich niet wenden tot de voor politici gemakkelijkste oplossing, namelijk geld bijdrukken. De Griekse en Portugese regeringen staan onder immense druk om fors in hun kosten te snijden, want een andere oplossing is er simpelweg niet.
Daarbij is de aandacht voor deze landen in de wereldpers nu zodanig groot dat ook de Griekse bevolking langzamerhand beginnen te beseffen dat de schouders eronder moeten, waardoor de kans stijgt dat publieke steun voor stakingen afneemt.
De Griekse premier Papandreou heeft deze week in een televisietoespraak aangekondigd dat de ambtenarensalarissen worden bevroren en dat de pensioenleeftijd omhoog zal gaan. Twee zaken die lijnrecht ingaan tegen de verkiezingsbeloften waarmee hij in oktober aan de macht kwam. Hoopvolle eerste stappen, maar tegelijk niet meer dan dat.
Tijdelijke oplossing
In de VS en GB heeft men de drukpersen aangezet en gaat men vrolijk door met geld uitgeven. Een fantastische oplossing voor de korte termijn. Op de lange termijn komt het bijdrukken van geld echter altijd als een boemerang in het gezicht teruggevlogen. En voor de enorme begrotingstekorten geldt hetzelfde als voor iedereen geldt: “het moet uit de lengte of uit de breedte, maar gemaakte schuld moet worden terugverdiend”. Het lijkt er echter sterk op dat het daarvoor in deze twee landen te laat is.