Teveel kapitalisme, of juist een gebrek daaraan?

Ik ontving deze week een aantal reacties op mijn artikel van vorige week (klikt u hier om het nog een keer te lezen). En die reacties hadden allemaal dezelfde strekking. Als de financiele markten beter waren gereguleerd, dan zou de kredietcrisis nooit plaats hebben gevonden. Deze lezers gingen daarbij even voorbij aan punt 2 van mijn artikel, maar daar gaan we nu niet over mekkeren.

Praktijk van alle dag
Want op hun stelling is op zichzelf niets aan te merken. Er is zelfs geen speld tussen te krijgen. Behalve dat die stelling voorbij gaat aan de praktijk van alle dag. En die praktijk is dat de overheid niet in staat blijkt om goede regels te bedenken én dat ze niet in staat is om bestaande regels goed te controleren.

Daarbij geldt: hoe meer regels je bedenkt, hoe meer mensen je nodig hebt om die regels te controleren, hoe lager de gemiddelde kwaliteit van die mensen, hoe meer belastinggeld het allemaal kost, hoe meer formuliertjes worden verzonnen en ingevuld, en hoe meer de overheid bedrijven (en daarbij de economie) belemmert in hun productiviteit. Je kunt dan ook beter helemaal geen regels hebben en alles aan de markt overlaten, dan een enorm aantal gebrekkige regels die ook nog eens slecht worden gecontroleerd én die ons belastingbetalers een pak geld kosten.

Simpel, doeltreffend, gemakkelijk controleerbaar
De overheid zou dan ook toe moeten naar weinig regels, die echter stuk voor stuk simpel en doeltreffend zijn, en die gemakkelijk controleerbaar zijn. Ter voorkoming van een kredietcrisis of bubbel in de huizenmarkt zou het bijvoorbeeld gezond zijn als een hypotheek of lening alleen wordt verstrekt nadat aan enkele strikte voorwaarden is voldaan. Bij een hypotheek zou daarnaast moeten gelden dat bijvoorbeeld 20% van de koopsom door de eigenaar wordt voldaan. Simpel, doeltreffend, gemakkelijk controleerbaar, kost minder geld en je kunt nooit een crisis krijgen.

Probleem is alleen dat simpele regels die getuigen van gezond verstand, meestal in strijd zijn met de belangen van politici. Zij willen zoveel mogelijk economische groei op zo kort mogelijke termijn. Dit wegens een horizon die niet verder reikt dan de eerstvolgende verkiezingen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: