De volgende crisis gaat een stukkie groter zijn

In de ongeveer 15 jaar durende periode tot 2008 is zo ongeveer alle westerse economische groei gerealiseerd door het maken van schulden (zie ook dit artikel). En daaraan hebben we dan ook de huidige crisis te danken.

Het is heel simpel. Als je €10.000 leent en je koopt daarvoor een auto, dan help je het BBP van je land omhoog. De jaren nadien heb je daardoor echter minder te besteden omdat je rente en aflossing moet betalen. Wat dan ten koste gaat van je eigen toekomstige economie én die van het land.

Als overheden en burgers dus eerder gemaakte schulden moeten aflossen, kan een economie onmogelijk groeien. Geen ontkomen aan.

De oplossing van politici en centrale bankiers
Dat laatste vinden politici en centrale bankiers echter niét een erg goed idee. Want de consument moet geld besteden, zodat de economie kan groeien. En fors snijden in overheidsuitgaven is voor een politicus al helemáál taboe!

Vandaar dat de oplossing voor het schuldenprobleem is om meer schulden te maken. En om vervolgens nóg meer schulden te maken. Centrale banken helpen mee door de rente laag te houden en door geld te printen.

Mijlpaal
Zo ongeveer het enige leuke aan de Federal Reserve is dat ze ieder kwartaal keurig rapporteert hoeveel schulden Amerikaanse burgers, bedrijven en overheden hebben gemaakt (voor EU-landen heeft Eurostat nu pas de cijfers tot 2012).

Ik liet u een dik half jaar geleden in dit artikel al zien hoe de Amerikanen enorm veel nieuwe schulden maakten, om daarmee een béétje economische groei te realiseren.

In het eerste kwartaal bereikte de VS een nieuwe mijlpaal. Overheid, bedrijven en burgers maakten samen voor $484 miljard aan nieuwe schulden. En ondanks al die nieuwe schulden kromp de economie met $74 miljard.

Maar dat was allemaal de schuld van het strenge winterweer. “Vanaf het tweede kwartaal zal alles weer fantastisch zijn!“, roepen Obama en Yellen in koor.

Hoe gaat het tweede kwartaal zijn?
Het tweede kwartaal is nu voorbij. En hoewel het Amerikaanse BEA eind deze maand én eind augustus al met schattingen komt, weten we pas eind september écht hoe de vork in de steel zit.

Want pas dan weten we hoeveel de economie definitief is gegroeid én hoeveel nieuwe schulden de Amerikanen hebben gemaakt om die groei (of krimp) te financieren.

Volgende crisis gaat een stuk groter zijn
Je maakt jarenlang teveel schulden. Als gevolg daarvan ontstaat een crisis. Als oplossing voor die crisis ga je nog meer schulden maken.

Logisch gevolg: de volgende crisis gaat een stukkie groter zijn. Groot stukkie.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: