De positieve pijn van de Rode Duivels

“Ik weet zeker dat die Belgische spelers deze wedstrijd héél graag over een dag of drie opnieuw zouden willen spelen. Ze zouden dan heel anders die wedstrijd ingaan.”

Dat was afgelopen zaterdag de eerste reactie van de Nederlandse ex-bondscoach Bert van Marwijk na de door België verloren kwartfinale tegen Argentinië.

Uiteraard omdat de Belgen hadden verloren, maar vooral omdat een (logisch en onvermijdelijk) gebrek aan WK-ervaring ze de das om heeft gedaan.

Geen garantie. Wel een voorwaarde.
Het voordeel voor Oranje is dat de topspelers wél ervaring hebben. Dat geeft geen garantie op succes in de komende wedstrijd(en). Maar het is wel een voorwaarde.

Het feit dat Oranje ervaren spelers heeft is dus positief. Om die ervaring op te doen, hebben ze echter al een keer of vijf een uitschakeling op een EK of WK moeten slikken. Het opdoen van ervaring was dus lang niet altijd even positief. Het waren zelfs vooral frustrerende, pijnlijke ervaringen.

De kracht van Oranje lijkt nu te zijn dat de topspelers in staat zijn geweest om van iedere negatieve ervaring te leren, waardoor ze vooral mentaal ijzersterk zijn geworden. Geeft geen garantie, maar is wel een voorwaarde voor succes.

Ervaring opdoen, ervaring hebben
Dit doet mij allemaal heel sterk denken aan beleggen. Je hebt ervaring nodig, maar je kunt alleen ervaring opdoen door over een periode van meerdere jaren veel verschillende dingen mee te maken. En uiteraard zijn lang niet al die dingen positief.

En als je eenmaal van jezelf kunt zeggen dat je redelijk wat ervaring hebt (zoals ik durf te doen), dan mag je vooral niet blasé achteroverleunen. Maar moet je begrijpen dat het leren nooit stopt. Dat er altijd nieuwe dingen gebeuren. Dat dingen (vooral op de korte termijn) nooit gaan zoals je verwacht, of zelfs zoals volkomen logisch zou zijn.

Dat je dus altijd student blijft. Zelfs al heb je 50 jaar ervaring.

Pijn is positief
Dat gaat op voor topsport, voor beleggen, en voor iedereen die in een bepaald beroep of discipline tot de besten wil horen.

De verloren wedstrijd tegen Argentinië doet de Rode Duivels pijn. Omdat ze achteraf voelen dat ze hadden kunnen, hadden moeten winnen. De wetenschap dat ze feitelijk niets fouts hebben gedaan, verzacht die pijn niet. Tegelijk is die pijn positief. Het is de voorwaarde om in 2016 nog beter te presteren.

Ervaring is een raar, paradoxaal fenomeen. Waarvan je nooit genoeg kunt hebben…

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: