Op volle snelheid richting economische afgrond

Eind vorige week konden we in de reguliere media lezen dat de Amerikaanse economie sterk groeide. In het derde kwartaal maar liefst 3,6% in vergelijking met een jaar eerder! U vindt hier de berichten van diverse reguliere media.

Trieste reguliere media.
Klakkeloos een cijfer overnemen en zelfs dát fout doen…

De werkelijke cijfers
Volgens de officieel door het Bureau of Economic Analysis (BEA) gerapporteerde cijfers groeide de Amerikaanse economie in het derde kwartaal 1,8% in vergelijking met een jaar eerder.

(Het door de reguliere media foutief overgenomen cijfer betreft de economische groei van één kwartaal, en dat omgerekend op jaarbasis.)

Het Amerikaanse BBP groeide in het 3e kwartaal nominaal met $535 miljard. Na aftrek van (officiële, dus gemanipuleerde) inflatie blijft $285 miljard reële economische groei over. Ofwel 1,8%.

Helft economische groei door aanleggen voorraden
Je hoeft alleen maar op deze tabel van het BEA te kijken om te zien dat meer dan de helft van die groei ($146 miljard) is veroorzaakt door het aanleggen van extra voorraden. Ofwel door spullen in te kopen, in de hoop ze ergens in de toekomst te verkopen.

Maar daar gaan we verder niet over zeuren. We doen even net alsof het aanleggen van voorraden ook échte economische groei is.

Enorme schuldtoename voor klein beetje economische groei
Kijken we even naar het Z1 rapport van de Fed. Daarop zien we hoeveel het bedrag aan totale uitstaande schulden (overheid + burgers + bedrijfsleven) is toegenomen.

Op pagina 5 van dat rapport (tabel D3) kunnen we gemakkelijk uitrekenen dat het totale schuldsaldo in het 3e kwartaal maar liefst $1860 miljard hoger is dan een jaar eerder.

Met volle snelheid richting de economische afgrond
De Amerikanen hebben dus gezamenlijk $1860 miljard méér schulden gemaakt, om daarmee een slordige $285 miljard economische groei te bewerkstelligen.

Dat is $6,50 schuld maken om zodoende $1 extra omzet te realiseren. Het schoolvoorbeeld van een economie die met volle snelheid richting de afgrond gaat…

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: