De enige ECHT veilige belegging

Gisteren vertelde ik u in dit artikel hoe onveilig een spaarplan met vaste rente feitelijk is. Ik schreef het artikel omdat ik me mateloos irriteer aan reclamespotjes waarin onwetende burgers een onterecht gevoel van veiligheid wordt aangepraat.

Financiële veiligheid bestaat niet langer.

Uw eventuele spaarplan en uw spaarrekening zijn onveilige beleggingen. Hebben hoog risico, terwijl ze niet of nauwelijks iets opbrengen.

Geen rendement. Drie soorten risico.
Je hebt te maken met inflatierisico, tegenpartijrisico én (sinds Cyprus) ook politiek risico. Drie behoorlijk grote risico’s om je geld (deels) kwijt te raken, terwijl je geen rendement maakt.

Hebben we allemaal te danken aan banken, de centrale bank, politici en toezichthouders. Als zij in de jaren 2000-2007 hun werk normaal hadden gedaan, dan zouden we ook vandaag zonder nadenken ons geld op onze spaarrekening kunnen zetten. En zouden we zelfs na aftrek van belasting en inflatie nog een procentje winst maken.

De enige veilige belegging
Wat mij betreft is er maar één écht veilige belegging. En dat is fysiek goud.

Fysiek goud ís feitelijk niet eens een belegging. Het lijkt een belegging omdat de koers in euro’s of dollars gemeten fluctueert. Het is geld. De enige soort geld die al 6000 jaar waardevast is.

Het is het enige geld waar je op termijn geen koopkrachtverlies door inflatie op lijdt. En waarop je geen tegenpartijrisico én geen politiek risico loopt.

Superbelegger Kyle Bass typeert goud als volgt:
Gold is a put (verzekering) against the idiocy of the political cycle

Als u echter denkt dat financiële instellingen veilig zijn. Als u denkt dat politici en centrale bankiers goed bezig zijn. Als u dus vertrouwen hebt in het systeem, koop dan geen goud.

Ik zie geen enkele reden om vertrouwen te hebben. Daarom vind ik het verstandig om op zijn minst een deel van mijn spaargeld in fysiek goud aan te houden. En daarom blijf ik periodiek bijkopen. Bij deze aanbieders.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: