Zo bescherm ik mezelf tegen wat gaat komen (5a)

Ik heb besloten om het vijfde artikel van de serie “Crisisbestendig leven” te splitsen in twee delen. In het eerste deel wil ik alleen een verhaal vertellen. Ik heb hierover eerder al eens geschreven, maar ik zag het nu op een zodanig prachtige en eenvoudige manier verteld, dat ik het u absoluut opnieuw moet vertellen.

Het gaat over Jan. En Jan leeft in het jaar 1012. Duizend jaar geleden dus. Jan heeft een goedlopend bedrijf en verdient dus goed. Hij spaart één dollar en belegt die dollar. Zijn doelstelling is bescheiden. Hij wil 3% meer rendement verdienen dan inflatie. Bij een inflatie van 2,5% neemt hij dus genoegen met 5,5% rendement per jaar.

Jan houdt dit zijn leven lang vol. En leert zijn kinderen hetzelfde. En zij leren het weer aan hun hun kinderen. Zo gaat het 1.000 jaar lang en nu beheert Jan’s achter, achter….achterkleinkind een vermogen van een slordige $6.700 miljard. Ofwel $6,7 biljoen.

Een bescheiden rendement van inflatie plus 3% zou een vermogen van $1 over een periode van 1000 jaar hebben doen groeien tot $6,7 biljoen in 2012.

Is er dus iets mis met deze berekening?
Neen. Rekenkundig klopt het allemaal. Het probleem is dat fortuinen over de écht lange termijn met grote regelmaat verloren gaan. Oorlogen, epidemieën, hyperinflatie, diepe economische depressies, uiteenspattende zeepbellen, failliete banken, failliete overheden etc. Verschillende oorzaken met hetzelfde resultaat.

Als je een gewoon goed leven wilt
Als je dus de geschiedenis bekijkt, dan weet je direct wat het allerbelangrijkste is voor ieder mens dat voor zichzelf en zijn familie een goed leven wil. Dat is dat je voorkomt dat je slachtoffer wordt van het soort rampzalige toestanden die financiële vermogens decimeren.

En om dat te voorkomen, moet je een ernstige crisis vooraf zien aankomen en vooral tijdig actie ondernemen. We zijn nu hard op weg richting een enorme crisis die alles in zich heeft om vermogens weg te vagen. En dan vooral vermogens van mensen die ‘veilig’ in spaarrekeningen en in (staats)obligaties zitten.

We zijn hard op weg
De geschiedenis leert dus dat vermogens regelmatig worden gedecimeerd door rampzalige gebeurtenissen. Wij kunnen niet anders dan constateren dat we nu hard op weg zijn naar een dergelijke gebeurtenis. In een gratis rapport vertel ik u hoe ik mezelf de komende jaren bescherm. Waar ik dus de komende jaren mijn geld wel in beleg én waarin ik het vooral niét beleg. Klikt u hier om het aan te vragen.

Oh ja. Weet u wat het enige is dat al die 1.000 jaren niets aan waarde heeft verloren?
U raadt het al! Goud en zilver.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: