Laatste tijd nog iets gehoord over het EFSF?

Het Europese stabiliteitsfonds dat is opgericht om landen in nood te redden? EU-landen stonden garant voor in totaal €780 miljard. Toen bleek dat Griekenland, Ierland en Portugal onmogelijk enige garantie konden afgeven, werd het totale bedrag teruggebracht tot €720 miljard.

Op te hoesten dus door de overige 14 eurolanden. Naar ratio. En zo zitten we in de situatie dat Spanje garant staat voor €92,5 miljard. In dit artikel schreef ik vorige week al dat Spanje geen tikkende tijdbom is, maar eerder een tikkende atoombom. Waar denken de Spaanse politici het geld vandaan te halen als ze die €92,5 miljard daadwerkelijk moeten ophoesten?

Oh ja! Italië staat garant voor €139 miljard. Het land dat al meer dan een decennium lang geen economische groei kent, maar dat uiteraard wel meer dan genoeg geld is blijven uitgeven. En dat daardoor per eind 2011 een staatsschuld van €1898 miljard heeft, ofwel 120% van het BBP. Waar denken de Italiaanse politici dat geld zomaar even vandaan te halen?

Ik denk dat u de tekenen aan de wand wel ziet. Er zal nooit genoeg geld zijn om Spanje en/of Italië te redden. En dus gaat er nog enorm veel geld worden geprint door de ECB. Nog veel meer dan tot nu toe al is gedaan. Totdat straks een land (Duitsland?) uit de eurozone stapt. Dan zal de financiële én sociale chaos compleet zijn.

Het lijkt mij beter om andere valuta te bezitten dan de euro. Maar omdat andere centrale banken ook volop geld printen, zijn goud en zilver voor mij de beste manier om de komende jaren heelhuids door te komen. Verder kunt u hier lezen over de eerste drie maatregelen die ik persoonlijk heb genomen om de komende crisis heelhuids door te komen. Komende dinsdag vertel ik u over de vierde maatregel.

Forse winst kan worden behaald door te beleggen in goedkope goud- en zilveraandelen van goed presterende bedrijven. Die waren nog nooit eerder zo goedkoop. Op mijn Twitter account plaatste ik deze week onder meer een interview met Rick Rule, die drie redenen geeft waarom goud- en zilveraandelen de komende 18 maanden enorm in koers gaan stijgen.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: