In welke fase van de bull markt zitten we nu?

Afgelopen week ontvingen we redelijk wat vragen over hoe je een dip kunt herkennen, en hoe je daarbij het goede moment moet kiezen om goud en zilver bij te kopen. Ik moet u vertellen dat er geen goed antwoord op deze vraag te geven is, behalve dat we kunnen kijken naar hoe de afgelopen jaren eruit zagen.

Maar eerst wil ik even de drie belangrijke fasen van een traditionele bull markt met u bespreken, waarna we vast kunnen stellen in welke fase we voor wat betreft goud en zilver zitten. De drie fasen van een bull markt zijn:

1. De “stealth” fase
De heimelijke fase waarin de koers per saldo licht stijgt, maar dat zeer onopvallend doet. Alleen de écht slimme mensen zijn er hier al bij. De media heeft totaal geen aandacht.

2. De “awareness” fase
De fase waarin er steeds meer aandacht van de media begint te komen en beginnen meer beleggers belangstelling te tonen. De media schenkt wel aandacht, maar is terughoudend tot zelfs achterdochtig.

3. De “mania” fase
De fase waarin alle remmen los gaan. De media schenkt volop aandacht en is zeer positief, en beleggers denken dat je tegen elke prijs mee moet zijn. In deze fase stijgt de koers sneller dan in de eerdere twee fasen samen.

Daarna eindigt de bull-markt, want na de mania volgt de “blow-off”, ofwel de fase waarin de veel te hard gestegen koers in snel tempo daalt.

Grootste stijging ligt nog voor ons
Onze inschatting voor goud en zilver is dat het einde van de “awareness fase” nadert. De grootste stijging ligt dus nog voor ons. Maar daarbij geldt tegelijk dat niets in een rechte lijn omhoog gaat, dus ook goud en zilver niet. De kunst is dus om bij dips vooral niet nerveus te worden, te blijven zitten, of zelfs bij te kopen.

Wanneer verkopen?
Zodra u over een tijdje (kan over een jaar, twee jaar of zelfs langer zijn) merkt dat teveel mensen om u heen aan het vertellen zijn hoeveel ze al hebben verdiend met goud en zilver. U zult onbeperkt horen over goud en zilver in de media, op uw werk, op verjaardagen, etc. En iedereen is positief. Zodra u dat merkt, direct verkopen. Uiteraard houden wij dit ook scherp in de gaten, en informeren we u via deze nieuwsbrief zodra wij zelf gaan verkopen.

Tijdelijke dips
Sinds afgelopen vrijdag lijkt het erop dat de koersen van goud en zilver een correctie hebben ingezet. Hoe ver de koers tijdens zo’n correctie daalt, is onmogelijk om te voorspellen. Voor goud was de afgelopen jaren de gemiddelde correctie 10%-15% terwijl we bij het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 een correctie van 27% zagen.

Zilver beweegt veel forser. Het stijgt harder, maar correcties van 20% zijn heel normaal. Bij het uitbreken van de kredietcrisis ging er zelfs meer dan 50% van de koers af. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat zilver ook een industriële grondstof is, en dus gevoeliger is voor economisch nieuws.

Periodiek bijkopen, extra bij dips
Je kunt echter niet vooraf weten hoe groot een correctie gaat zijn. Daarom koop ik periodiek, onafhankelijk van de koersen. Bij een serieuze koerscorrectie koop ik extra bij. Het hoofddoel is en blijft het beschermen van mijn spaargeld tegen inflatie, maar ik verwacht tegelijk dat ik uiteindelijk een forse winst zal maken.

Ik heb zelf gekozen voor een rekening bij Goldmoney, omdat dit mij de beste combinatie van veiligheid en gemak geeft. Klikt u om uw eigen rekening bij Goldmoney te openen.

Het openen van een rekening is trouwens zeer gemakkelijk, maar we hebben voor de zekerheid ook een Nederlandse handleiding geschreven. Klikt u hier als u die wenst aan te vragen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: