In dezelfde week dat Eurostat bekend maakt dat de producentenprijzen in de Eurozone met maar liefst 4,2% zijn gestegen, maakt de ECB bekend dat de rente ongewijzigd op 1% zal blijven én dat inflatie ook het komende jaar rond 2% zal zijn. En dat terwijl we de volgende prijsstijgingen in grondstoffen zien: Graan 74%. Mais 14%. Koffie 27%. Suiker 44%. Katoen 66%. Rundvlees 18%. Varkensvlees 60%. Koper 37%. Haver 68%. Diesel 29%. Aardgas 25%. Deze prijsstijgingen zijn in USD gemeten en zijn gemeten over een jaar.
Oh, zult u denken, dan heeft het op ons niet zoveel effect want de Euro is de afgelopen maanden fors gestegen ten opzichte van de Dollar. Klopt, maar wel nadat diezelfde Euro in de eerste helft van het jaar fors is gedaald. De Euro noteert nu zelfs lager dan een jaar geleden. Vorig jaar was de EUR/USD koers op 4 november nog 1,49. Nu 1,42. Als we op basis van Euro’s de grondstofprijzen vergelijken met een jaar geleden, dan zijn de prijzen nog forser gestegen. Dit zijn de prijsstijgingen in de échte wereld. Voor iedereen opzoekbaar. In welke wereld mensen als Trichet en Bernanke leven, is voor mij een groot raadsel.
Het kost de producenten dus gemiddeld 4,2% meer dan een jaar geleden om de producten te maken die straks in ons winkelkarretje terecht komen. Als consument mag je alleen maar hopen dat de producenten besluiten om die hogere kosten niet in de prijs van hun producten door te berekenen. Misschien moeten we zelfs hopen dat ze die prijsstijgingen juist wél doorberekenen, want als de winstmarges krimpen gaan ze kosten besparen, dus mensen ontslaan.
Wat ik hierboven vermeld zijn prijsstijgingen op de grondstoffenmarkt. Het duurt uiteraard een tijdje voordat wij als consumenten daar last van gaan krijgen. Giovanni is de naam van de uiterst vriendelijke boer die hier in Italie het land bewerkt dat aan ons huis grenst. Hij heeft zijn tarwe in het voorjaar geoogst en had het voordien al tegen een vaste prijs verkocht. Die (nog goedkope) tarwe zit nu misschien verwerkt in de pakken pasta die nu in de supermarkt liggen, waardoor die pasta nog niet veel duurder is geworden. Giovanni heeft vorige week opnieuw wintergraan geplant, en hij kijkt nu al uit naar de zéér waarschijnlijk veel hogere prijs die hij straks voor zijn tarwe gaat ontvangen. Het is hem gegund. Maar die hogere prijs gaat de consument uiteraard wel voor onze kiezen krijgen in de supermarkt…