Zo bescherm ik mezelf tegen wat gaat komen (2)

Zoals u misschien weet ben ik niet bepaald optimistisch over wat de toekomst ons gaat brengen. De problemen die aan de basis lagen voor de huidige crisis zijn niet aangepakt en het enige wat politici en centrale bankiers doen is de problemen vooruit schuiven en er uit vers gebakken lucht gecreëerd geld tegenaan smijten.

Als je financiële problemen niet rigoreus aanpakt, dan worden ze vanzelf groter. De échte crisis gaat daarom nog komen. Áls de huidige enorm lage rente en het vele geprinte geld al een kunstmatig economisch herstel veroorzaken, dan zal de échte crisis daarna alleen maar dieper zijn.

Simpele maatregelen
Je kunt als burger een aantal simpele stappen ondernemen om jezelf te beschermen, zonder dat je daarbij ook maar iets inlevert op je huidige levenskwaliteit. De komende weken ga ik u vertellen welke maatregelen ik zelf heb getroffen om mezelf te beschermen. Simpele maatregelen. Financieel én niet-financieel.

Vandaag stap 2:

Wat als de Euro straks (een tijd lang) niet meer bruikbaar is?
Vorige week vertelde ik u in dit artikel dat ik wat Euro’s onder de matras heb gestopt, voor het geval banken plotseling ‘even met vakantie’ gaan. Mochten er echter teveel indicaties zijn dat de euro gaat uiteenspatten, of mochten we richting hyperinflatie gaan, dan zal ik die maatregel weer intrekken. Ik laat het u weten.

Wat ik in de huidige situatie nog belangrijker vind om als reserve achter de hand te houden, is fysiek goud en zilver. Ik heb het in dit geval puur over een voorraadje dat genoeg is om een paar maanden de boodschappen van te kunnen doen, als de Euro ophoudt te bestaan of door hyperinflatie niets meer waard blijkt.

Er zijn veel mensen die er ook voor de langere termijn (dus voor grotere bedragen) de voorkeur aan geven om fysiek goud en zilver thuis of in een gehuurde kluis te bewaren, maar ik heb daarvoor liever een goudrekening. Op het hoe en waarom kom ik in een volgend artikel terug.

De boer en de loodgieter
Als een crisis uitbreekt door een uiteenspattende Euro of door hyperinflatie, dan zullen burgers en ondernemers daarop reageren door ruilmarkten op te zetten. Producten en diensten worden dan tegen elkaar uitgewisseld. Zie ook Argentinië in 2001.

Uiteraard is het dan belangrijk dat je als persoon de producten en diensten hebt, die anderen graag willen. Zodat je die kunt ruilen tegen de producten die je zelf nodig hebt. Een boer zal het gemakkelijk hebben, want hij heeft veel voeding in de aanbieding. Een loodgieter zal ook gemakkelijk overleven, want zijn diensten zullen nodig blijven en hij zal voedingsproducten vragen voor zijn diensten. Iemand (zoals ik) die de hele dag achter een computer zit, heeft in zo’n situatie echter weinig te bieden.

Argentijnse toestanden
Terug naar Argentinië. In 2001 bezat geen enkele Argentijn goud, maar bezaten wel redelijk wat mensen sieraden. Het meest populaire betaalmiddel op de hierboven genoemde ruilmarkten waren de schakels uit een gouden ketting. Daarmee kon je alles kopen wat je maar wilde!

Om dus voorbereid te zijn op de ergste economische crisis, moet je daarom een portie fysiek goud en zilver thuis hebben liggen. Genoeg om een paar maanden lang de boodschappen van te kunnen doen. Als we dan Argentijnse toestanden krijgen, dan hoef je niet na te denken en kan je alles kopen wat je nodig hebt.

Ik koop trouwens bewust kleine goudbaren van maximaal 5 gram en/of zilveren munten van 1 ounce. Want met bijvoorbeeld een zilveren munt van €30 is het straks een stuk gemakkelijker boodschappen doen dan met een gouden munt van €1300. Ik koop mijn fysiek goud en zilver bij deze aanbieder.

Wat als de Euro gewoon blijft bestaan?
Een portie fysiek goud en zilver kopen zie ik als het afsluiten van een verzekering. En verzekeren kost nu eenmaal geld.

Maar als de euro gewoon blijft bestaan en banken gewoon open blijven, dan is de kans nog steeds levensgroot dat ik mijn goud en zilver straks tegen een fors hogere prijs weer kan verkopen. En dus dat ik een prachtige koerswinst zal maken.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: