Zo bescherm ik mezelf tegen wat gaat komen (1)

Zoals u misschien weet ben ik niet bepaald optimistisch over wat de toekomst ons gaat brengen. De problemen die aan de basis lagen voor de huidige crisis zijn niet aangepakt en het enige dat politici en centrale bankiers doen is de problemen vooruit schuiven en er uit vers gebakken lucht gecreëerd geld tegenaan smijten.

Als je financiële problemen niet rigoreus aanpakt, dan worden ze vanzelf groter. De échte crisis gaat daarom nog komen. Áls de huidige enorm lage rente en het vele geprinte geld al een kunstmatig economisch herstel veroorzaken, dan zal de échte crisis daarna alleen maar dieper zijn.

Simpele maatregelen
Je kunt als burger een aantal simpele stappen ondernemen om jezelf te beschermen, zonder dat je daarbij ook maar iets inlevert op je huidige levenskwaliteit. De komende weken ga ik u vertellen welke maatregelen ik zelf heb getroffen om mezelf te beschermen. Simpele maatregelen. Financieel én niet-financieel.

Vandaag stap 1:

Hoe afhankelijk bent u van uw bank?
We zijn tegenwoordig voor ons geld bijna volledig afhankelijk van banken. Al onze betalingen gaan via de bank en het kleine beetje cash geld dat we nog nodig hebben, halen we uit de geldautomaat.

We zijn voor onze financiën volledig afhankelijk van precies dezelfde instituten die de huidige crisis veroorzaakt hebben. En die er op dit moment nog steeds financieel allerbelabberdst voor staan. Als het straks écht mis gaat met de banken en het water stijgt ze tot aan de lippen, dan is de kans levensgroot dat de banken domweg hun deuren sluiten, dat websites plat gaan en dat geldautomaten leeg zijn.

In 2008 was een sluiting van banken véél dichterbij dan menigeen denkt. Denk daar eens aan terug. Wat als u na het uitbreken van de kredietcrisis een tijdje lang niet bij uw bankrekening had gekund? Zou u nog in staat zijn geweest om uzelf en uw gezin te voeden?

Stop wat euro’s onder de matras of in de ouwe sok
Ik heb hiervoor een simpele maatregel genomen. Ik zorg dat ik een klein voorraadje cash-geld (euro’s dus) in huis heb. Genoeg om er een paar maanden lang de boodschappen van te kunnen doen, mochten banken inderdaad hun deuren sluiten. Dus gewoon zoals vroeger, onder de matras, in de ouwe sok, of wat u ook maar de beste plaats vindt om u geld te bewaren.

Wat als er niets gebeurt?
Dan heb ik niet of nauwelijks iets verloren. Ten eerste gaat het om een beperkt bedrag en ten tweede is de rente op je spaarrekening zo bedroevend laag dat het nauwelijks enig verschil maakt.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: