2008 revisited? Waarom wij denken van niet

Toen de aandelenkoersen in augustus daalden, kon een blinde zien dat de situatie anders was dan in 2008. Zilver, maar vooral goud fungeerde afgelopen maand als veilige haven, terwijl grondstofprijzen per saldo redelijk overeind bleven.

De afgelopen twee dagen zien we een situatie die ons doet denken aan 2008. Beleggers verkochten aandelen, goud, zilver en overige grondstoffen, om vervolgens met het vrijgekomen geld volop Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Ik zag in diverse online kranten al de koppen waarin de situatie in 2008 werd aangehaald. Als we echter nuchter nadenken, dan zien we enorme verschillen. Ik zet ze hieronder even onder elkaar:

  1. Tot de zomer van 2008 was er sprake geweest van een enorme rally in grondstoffen, waarbij enorm veel partijen op margin belegden. Het gedwongen moeten sluiten van die posities leverde een enorme verkoopgolf (en veel faillisementen)op, die de olieprijs zelfs van $147 richting $30 deed dalen.Dit jaar is de olieprijs door de ‘Arabische Lente’ even boven $110 geweest en is daarna vrij snel weer gecorrigeerd richting $90. Niet bepaald een enorme rally. Hoewel we geen bewijzen hebben, lijkt het ons zéér onwaarschijnlijk dat op dit moment weer zoveel partijen met grote posities op margin zitten.
  2. In 2008 was er de angst dat zomaar weer een bank kon omvallen.
    ’s Werelds vijf grootste centrale banken hebben vorige week aangekondigd dat banken voor liquiditeit bij hen terecht kunnen, als ze het niet op de geldmarkt kunnen krijgen. De kans dat politici en centrale banken weer een bank laten omvallen is nu zéér klein.
  3. Toen beleggers in 2008 massaal richting Amerikaanse staatsobligaties vluchtten, was de rente op langlopende staatsobligaties ongeveer 5%. Er was toen weinig risico dat de rente zou gaan stijgen en meer dan genoeg ruimte voor een daling. Vooral door de angst voor deflatie.Daarbij was de VS toen nog een land met een staatsschuld van $9.000 miljard en zou het begrotingstekort van 2008 gaan uitkomen op ongeveer $300 miljard. Het was toen helemaal niet zo gek dat de Amerikaanse obligatiemarkt als een veilige haven werd beschouwd.

    Nu is de rente op 10-jarige staatsobligaties nog slechts 1,72%, terwijl inflatie 3,7% is. De ruimte voor verdere daling van die rente is nu dus veel lager, terwijl het risico op een stijgende rente veel hoger is. Daarbij gaat de Amerikaanse staatsschuld nu richting $15.000 miljard en is het jaarlijkse begrotingstekort ongeveer $1.500 miljard. De Amerikaanse obligatiemarkt anno 2011 is misschien wel een haven, maar absoluut geen veilige.

Wat nu?
Allereerst herhaal ik nog even wat ik al zo vaak heb geschreven (de laatste keer
in dit artikel). Mijd Europese banken zoveel als mogelijk! Of het nu om aandelen, obligaties of spaarrekeningen gaat, zorg dat uw relatie met één enkele bank zo beperkt mogelijk is. Zekerheid voor alles. Wij mijden verder ook retail aandelen, ofwel aandelen van bedrijven die goed presteren als de consument zin heeft om te shoppen.

Ik ga de daling van goud en vooral zilver gebruiken om bij te kopen. Zoals ik in dit artikel al schreef, kunnen goud en zilver fors dalen tijdens een bull markt. Zilver noteert nu ongeveer 28% onder de hoogste koers van dit jaar. Hoewel een verdere daling mogelijk is, ga ik niet proberen om de laagst mogelijke koers te krijgen. Klikt u hier om zelf een goudrekening te openen.

Voor de lange termijn blijf ik herhalen dat WoensdagTrader-Trend naar mijn vaste overtuiging de beste strategie is. Wij verwachten de komende weken/maanden herstel op de beurs, maar uiteraard volgt na herstel ook weer een daling. De beurs zal de komende jaren forse bewegingen laten zien en daarvoor is WoensdagTrader-Trend het beste geschikt. Bent u een aanvallend ingestelde belegger die ook op dalende koersen wenst in te spelen? Meldt u zich dan hier aan voor een abonnement.

Daarnaast geldt dat goud- en zilveraandelen op dit moment spotgoedkoop zijn. Ik heb zelfs een statistiek gezien die erop duidde dat ze in 10 jaar niet zó goedkoop waren in relatie tot de goud- en zilverprijs. In het huidige “Super Rendement Rapport” hebben we onder meer een fantastisch zilveraandeel. Voor het komende rapport gaan we zéér goed onderzoeken of we nog een goud- en/of zilveraandeel kunnen vinden dat aan al onze eisen voldoet.

Daarnaast gaan we vooral mikken op spotgoedkope grondstofaandelen van zéér goed presterende bedrijven. Want juist in goud-, zilver- en grondstofaandelen zit het allermeeste lange termijn potentieel. Wilt u ons “Super Rendement Rapport” iedere maand als allereerste in uw mailbox ontvangen? Meldt u zich dan hier aan voor een abonnement.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: