Op weg naar onmogelijke situatie

Vorige week maakte Draghi bekend dat de rente op 0% blijft en dat de ECB nog minstens tot september €30 miljard per maand zal printen.

Terwijl huizenmarkten in diverse eurolanden overkoken, blijft de ECB dus volle bak stimuleren. Terwijl het wemelt van de indicaties dat inflatie de komende maanden zal stijgen, blijft de ECB volle bak stimuleren.

Afremmende groei
We zien nu echter ook steeds meer tekenen van dalende economische groei. Twee weken geleden vertelde ik u al dat het economisch sentiment in Duitsland de afgelopen maanden in rap tempo is gedaald en nu zelfs negatief is.

Op de tweet hieronder zien we dat de Duitse consument nu al vier maanden op rij de hand op de knip houdt.

Keuze uit twee kwaden
De kans op stagflatie, een stagnerende economie in combinatie met stijgende inflatie, stijgt.

Bij stagflatie komt Draghi (door zijn eigen schuld) in een onmogelijke situatie te zitten. Waarin hij de keuze heeft tussen twee kwaden.

Blijft hij doorgaan met stimuleren, dan jaagt hij inflatie verder omhoog. Neemt hij maatregelen om inflatie in toom te houden, dan duikt de economie in een recessie.

We kunnen slechts raden naar wat hij in die situatie gaat doen.

ECB zal mooie smoes verzinnen
Gezien de politiek explosieve situatie in Europa, denk ik dat Draghi door alle Europese regeringsleiders zal worden platgebeld met het verzoek om de economie toch vooral niet in een nieuwe recessie te laten gaan.

Ik vermoed daarom dat de ECB een mooie smoes zal verzinnen om door te gaan met haar stimuleringsbeleid. Ook als inflatie de komende maanden boven de 2% stijgt.

Koopkrachtwaarde spaargeld zal nóg sneller dalen
Dat zal betekenen dat de koopkrachtwaarde van het geld op onze spaarrekening alleen maar harder zal dalen.

De enige échte verdediging die je daartegen hebt, is fysiek goud en/of zilver kopen.
Ik doe dat bij deze aanbieders.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: