Het bubbelt en broeit vooral in Europa

Gisteren vertelde ik u dat het nu overal broeit en bubbelt. Dat een crisis op de loer ligt. Het bubbelt en broeit inderdaad overal. Maar toch vooral in Europa.

Ik vertelde u vorige week in dit artikel al over de tegenvallende economische cijfers die de afgelopen weken uit de VS kwamen. Service sector PMI daalde tot zelfs het laagste niveau in 6,5 jaar. Dat is op zijn minst opzienbarend te noemen.

Duitse export daalt fors
Maar het meest opzienbarende economische nieuws kwam deze maand uit Duitsland. Zie onderstaande krantenkop.

In juli exporteerden Duitse bedrijven maar liefst 10% minder dan in juli 2015. Da’s een enorme daling.

Duitsland is economisch zeer kwetsbaar. Want de Duitse economie is voor ruim 45% afhankelijk van export. De krantenkop hierboven geeft precies het probleem aan. De wereldwijde vraag daalt.

Duitse recessie ligt op de loer
Als consumenten in de VS, China, Rusland, Japan, Canada en Australië hun hand op de knip houden als gevolg van economische onzekerheid, dan daalt automatisch ook de vraag naar Duitse producten.

En als je als land dan te afhankelijk bent van export, dan heb je een probleem. Een groot probleem.

Duitse bedrijven die exporteren zien hun omzet dalen, hun winst verdwijnen en gaan maatregelen nemen. Met als gevolg recessie, oplopende begrotingstekorten, oplopende werkloosheid en toenemende sociale onrust.

Euro moet omlaag
Uit de cijfers waar Eurostat donderdag mee kwam, bleek trouwens dat de gehele eurozone met hetzelfde probleem kampt. Export daalt in vrijwel alle eurolanden.

En dus mag je verwachten dat Draghi in actie zal schieten. Want hij moet de euro doen dalen tegenover andere valuta, om zo de export te ondersteunen.

Waardoor het voor spaarders nóg belangrijker wordt om een spaarrekening in euro’s te vermijden.

Het enige écht veilige geld

Fysiek goud en zilver zijn het enige geld dat je uiteindelijk veiligheid gaat bieden.
Ik koop het bij deze aanbieders

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: