Rijke, verwende Europeanen

Ik heb een tweet geplaatst, met daarin een link naar een van de meest interessante columns van het afgelopen jaar. Een journalist van China Daily schrijft een open brief aan Europa, naar aanleiding van het feit dat de eurozone zo graag wil dat China een deel van haar staatsschuld financiert.

Hij vertelt ons even op niet mis te verstane wijze dat de gemiddelde Europeaan (vergeleken met de gemiddelde Chinees) een rijk, verwend kind is, dat ondanks zijn rijkdom teveel geld uitgeeft. En dat die te grote uitgaven wil financieren door geld te lenen van de Chinees die keihard werkt en een fors deel van zijn geld spaart. Zo, die zit! Altijd interessant om te zien hoe men in andere delen van de wereld tegen ons – rijke, verwende Europeanen – aankijkt.

Ik las verder dat Mario Draghi de afgelopen twee weken positieve signalen ziet in de economie en dat hij voorlopig geen gevaar voor inflatie ziet. Het lijkt mij dat die man zelf nooit bij een tankstation komt. Maar dit soort economen kijken nu eenmaal liever naar theoretisch-economische modellen dan naar de dagelijkse praktijk. Geen wonder dat centrale bankiers zo belabberd zijn in het doen van voorspellingen!

Olie, goud en zilver zijn in prijs aan het stijgen. Een vat Brent Crude steeg dit jaar al van $110 naar $124. Die stijging is grotendeels te danken aan de steeds oplopende spanningen met Iran. En die spanningen zullen eerder toenemen dan afnemen. Verder schreef ik eind december al in dit artikel dat we voor de komende jaren fors stijgende energieprijzen mogen verwachten. Het is dus zaak om van die stijgende energieprijzen te profiteren. Al is het maar om de fors gestegen brandstofkosten terug te verdienen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: