Business as usual

Afgelopen vrijdag schreef ik in dit artikel al waarom wij zo negatief zijn over de Euro en de Dollar. Ik vergat het Britse Pond te vermelden, want daar zijn we net zo negatief over. In de Duitse krant Frankfurter Allgemeine vond ik dit simpele tabelletje dat het allemaal prachtig samenvat.

In de middelste tabel ziet u de verwachte begrotingstekorten voor 2011 en 2012. Het laat zien dat zelfs in het vierde jaar na het uitbreken van de crisis ieder land nog steeds fors meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Onderaan die tabel kunt u zien dat de VS qua begrotingstekort op het niveau van Ierland en Griekenland zit.

Eigenlijk vind ik de Duitse cijfers nog het meest triest. Want die cijfers geven het beste aan dat politici het zelfs bij spectaculaire economische groei (= hogere belastinginkomsten) niet voor elkaar krijgen om een begrotingsoverschot te realiseren. Daar komt bij dat al deze cijfers uitgaan van een ‘business as usual’ scenario. Zodra het straks mis gaat in één van de PIIGS-landen, dan gaan de begrotingstekorten direct veel hoger uitvallen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: