Waar moet al dat geld vandaan komen?

Een EU-noodfonds dat alles en iedereen kan helpen. Landen kunnen onbeperkt aan 3,5% lenen en het mag zelfs banken gaan financieren. Daarnaast mag het noodfonds ook gewoon staatsobligaties opkopen, zoals Bernanke dat in de VS doet. Schitterende oplossing!

Het enige kleine minpuntje is dat een EU-noodfonds dat zoveel bevoegdheden krijgt, vooral ook veel geld moet hebben. En de vraag is uiteraard: waar gaat al dat geld vandaan komen? Antwoord: dat geld komt uiteindelijk gewoon van ons, de belastingbetalers uit de landen die (nog) niet door de kapitaalmarkt als risicoland worden aangemerkt.

Spanje moet nu 5,8% betalen als ze op de kapitaalmarkt geld wil lenen en Italië 5,4%. Dat betekent dat hun steun aan het EU-noodfonds ze nu effectief geld kost, terwijl er ook nog het risico is dat ze hun bijdrage aan het noodfonds nooit terug zullen zien. Hoe lang zal het duren voordat deze landen beginnen te mekkeren dat ze ook 3,5% rente willen betalen?

En hoe groot moet dit fonds dan zijn om aan al die aanvragen voor steun te voldoen? Het zal straks te klein zijn, zolang de geldpersen niet massaal worden aangezet. Ik zie ‘geld printen’ als enige ‘oplossing’ voor dit hele verhaal. Met als gevolg uiteraard een Euro die in rap tempo richting haar werkelijke waarde gaat, namelijk nul.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: