Piepend en krakend tot stilstand

Koddig vond ik ze. Al die PvdA- en VVD-politici die vorige maand tijdens en na prinsjesdag beweerden dat de Nederlandse economie er dankzij hun pijnlijke, maar noodzakelijke maatregelen nu economisch een stuk beter voor staat.

Ten eerste omdat de economie wat is hersteld ondanks hun maatregelen. En dankzij een lagere euro en een nog lagere olieprijs.

Maar ten tweede omdat, terwijl ze dit allemaal beweerden, de donkere economische wolken van alle kanten al weer aan kwamen drijven.

De recente gebeurtenissen in het Drentse plaatsje Oranje bewijzen dat politici niet in staat zijn om zelfs maar één dag vooruit te denken. Dan kan je uiteraard ook niet verwachten dat ze voor wat betreft de economie een paar maanden vooruit kunnen denken.

Maar het blijft koddig om te zien.

Duitsland zakt in
Een half jaar geleden vertelde ik u al in dit artikel dat Duitsland zwaar de klos gaat zijn van de problemen in opkomende landen en Japan. En de daarmee gepaard gaande valuta-oorlog.

Nu zien we de eerste bewijzen dat de Duitse economie (en daarmee uiteraard de euro-economie) piepend en krakend tot stilstand aan het komen is.

Deze week werd eerst bekend dat Duitse fabrieksorders voor de tweede maand op rij waren gedaald. En op de dag dat Deutsche Bank gisteren een €6 miljard verlies bekend maakte, zagen we ook onderstaande kop in de Frankfurter Allgemeine.

 

De Duitse export stort in, staat er letterlijk. Duitse export daalde in augustus met 5,2%. De grootste daling sinds 2009.

Grote kans op recessie
De Duitse economie komt piepend en krakend tot stilstand. En als Japan eind deze maand bekend maakt nóg meer geld te gaan printen, dan duikt Duitsland zómaar een recessie in.

En als Duitsland begint te snotteren, dan loopt de rest van de Eurozone minstens een zware verkoudheid op.

Leuk voor de beurzen
Mario Draghi staat al in de startblokken om nog véél meer geld te printen dan de huidige €60 miljard per maand. En een negatieve spaarrente komt ook steeds dichterbij.

Twee zaken waar de beurzen gek op zijn…

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: