Duitsland gaat zwaar de klos zijn

Gisteren kon u dit uitgebreide artikel over de stijgende dollar, en over de gevolgen daarvan lezen. Vandaag gaan we even dieper op de huidige valuta oorlog in, en op de gevolgen daarvan voor ons in Europa.

De ECB print nu €720 miljard per jaar. Op een economie van ruim €10.000 miljard.
Draghi doet dus hard zijn best om de euro te verzwakken.

Kinderspel
Maar dat is kinderspel vergeleken met wat zijn Japanse collega Kuroda uithaalt. De Japanse centrale bank print omgerekend €612 miljard per jaar. Op een economie van slechts €4.900 miljard.

Kuroda doet in vergelijking met Draghi dus bijna twee keer zo hard zijn best om de munt van zijn land te verzwakken. En om op die manier exporterende Japanse bedrijven kunstmatig te bevoordelen.

De valuta-oorlog speelt zich vooral af in Azië
Japans buurlanden China en Zuid-Korea hebben echter het meeste last van de fors gedaalde Japanse Yen. Zij hebben hun rente dit jaar al verlaagd, en zullen verdere stappen nemen om hun munten terug te laten dalen tegenover de Yen.

En dit is waar Duitsland in beeld komt.

Want de reden dat het de afgelopen vijf jaar relatief goed ging met de Duitse economie was dat het veel kon exporteren naar Azië. Dat gaat de komende jaren alvast een stuk minder worden.

Duitse export gaat extra harde klappen krijgen
Maar daarnaast concurreert Duitsland op de wereldmarkt vooral met Japan en Zuid-Korea. En als die twee met elkaar wedijveren om de Yen en de Won zo laag mogelijk te krijgen, dan gaat de Duitse export daar extra hard onder lijden.

Met als gevolg dat de Duitse economie in een vette recessie terecht komt, en het Duitse begrotingstekort snel boven de in Europa afgesproken 3% komt.

En dan wordt de cruciale vraag hoe de Duitse regering dáárop zal reageren.
(maar daar gaan we in een volgend artikel dieper op in)

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: