Geld printen voor de bevolking

Ik wil nog even terugkomen op mijn voorspelling van afgelopen vrijdag. Uiteraard verwachtte ik niet dat de beurs vanaf vrijdag een forse stijging zou inzetten.

Zoals ik drie weken geleden al in dit artikel schreef, reageren de beurzen nu totaal niet meer op mooie woorden van centrale bankiers. Het is nu boter bij de vis. De markt reageert nu enkel en alleen nog op actie. Het is dus wachten op wat centrale bankiers nu daadwerkelijk gaan doen.

En de druk neemt hand over hand toe. Want banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en grote vermogensbeheerders worden niet bepaald blij van de huidige situatie op de financiële markten.

QE for the people
Ik vertelde u vrijdag over Citi’s voorstel voor een volgende ronde van geld printen, ofwel QE. Geld printen om daarmee belastingverlaging en/of forse investeringen in infrastructuur te financieren.

Vanmorgen ontdekte ik dat de Britse, uiterst linkse Labor leider Jeremy Corbyn dit zelfs in zijn verkiezingsprogramma opneemt. Tot nu toe was er QE for the banks waar vooral de banken en de rijkste 1% van profiteerden. Nu is het tijd voor QE for the people, aldus Corbyn.

En het grappige is dat Engeland’s en ook Europa’s meest gerespecteerde (en niet bepaald linkse) financieel journalist Ambrose Evans-Pritchard het volledig met hem eens is.

We zien dus een Amerikaanse grootbank, een uiterste linkse Britse politicus en een alom gerespecteerde Britse journalist die allemaal hetzelfde zeggen. In één week tijd.


Desnoods direct overboeken naar bevolking

De hierboven vermelde kop van Evans-Pritchard’s column zegt precies hetzelfde als wat ik u vrijdag al vertelde. Om nu economische groei en hogere inflatie te bewerkstelligen, is er geen andere keuze.

Hij citeert zelfs een Brits vermogensbeheerder die vindt dat centrale banken het door hen geprinte geld desnoods maar direct moeten overboeken naar de bankrekeningen van burgers.

Dow Jones naar 100.000
De afgelopen dagen is mijn mening alleen maar sterker geworden. Vooral omdat ik mij nu realiseer dat QE for the people ook voor politici een zéér aantrekkelijke boodschap is om de kiezer mee te paaien.

Ik herhaal mijn voorspelling. De Dow Jones Index gaat naar 100.000.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: