Het verschil tussen een beurs en een economie

Er blijkt bij veel beleggers een enorme misperceptie te zijn als het gaat om beurzen versus economieën. Zo ontving ik vorig weekend een mail van iemand die vond dat ik best wat aandacht had kunnen besteden aan de “Chinese bubble”, want ik was in de maanden voordien toch zo positief geweest over de Chinese beurs?

Ik was en ben positief over de Chinese economie en daarbij kijk ik vooral naar de lange termijn. De Chinese beurs is geheel iets anders dan de Chinese economie. De Chinese beurs (waar de aandelen trouwens véél duurder zijn dan die van Chinese bedrijven op andere beurzen) is dit jaar enorm hard gestegen en er zal best een correctie komen. Maar dat heeft niets te maken met de reële Chinese economie. Die groeit gestaag door.

Het is een beetje zoals het verschil tussen het bedrijf en het aandeel. De koers van het aandeel kan in een jaar tijd eerst met 100% stijgen en vervolgens weer met 50% dalen, terwijl de werkelijke waarde van het bedrijf zich daarvan niets aantrekt en door het jaar heen gestaag stijgt.

Wij zijn trouwens positief over de Aziatische economieën om een simpele reden. Het is daar waar het geld zit, terwijl we in het westen alleen maar schulden hebben.

Het verschil tussen de ene en de andere beurs
Nog zo’n misperceptie. Veel mensen beleggen alleen op de Amsterdamse beurs, want daar “kennen” ze de bedrijven. Een grote, maar vooral ook schadelijke misperceptie. Het feit dat de naam van een bedrijf je vertouwd in de oren klinkt omdat je de naam vaak in de krant of op het nieuws ziet, betekent nog niet dat je ook weet hoe dat bedrijf er financieel voor staat, of ze goed presteren, wat de toekomstverwachting is, etc.

Een schadelijke denkfout
Schadelijk is juist dat mensen doordat ze een bedrijf dénken te kennen ook vergeten om het als belegger zeer kritisch te beoordelen. Het aantal voorbeelden waarbij beleggers dachten in een betrouwbaar, want bekend, bedrijf te beleggen en daar forse schade door leden is groot.

Een vriend van mij vertelde mij enkele jaren geleden dat hij enorm veel geld had verloren met Ahold. Hij kende Ahold al zijn leven lang, ging er iedere week naar de supermarkt, en had altijd begrepen dat het een “goed huisvaderaandeel” was. Hij moest achteraf echter bekennen dat hij nooit naar Ahold’s cijfers had gekeken.
Toen ik hem vertelde dat de balans van Ahold er al in 2000 zeer ongezond uitzag, realiseerde hij zich wat zijn fout was geweest…helaas een paar jaar te laat…

Een beurs is een plaats waar aandelen worden verhandeld
Niets meer en niets minder. Het internet zorgt ervoor dat het totaal onbelangrijk is waar die plaats precies is. Voor ons beleggers zou moeten gelden dat we beleggen op de beurs waar je uit de meeste aandelen kunt kiezen, en waar je op de gemakkelijkste manier alle mogelijke informatie over een bedrijf kunt vinden.

Vervolgens geldt dat je beter in een “onbekend” bedrijf kunt beleggen waarvan je alle cijfers kent, dan in een “bekend” bedrijf waar je eigenlijk niets van weet. Op welke beurs een aandeel noteert is niet onbelangrijk. Als je maar weet hoe het bedrijf er financieel voor staat, of het goed presteert, of het aandeel goedkoop is, etc. Want dan loop je minder risico én behaal je op termijn een veel hoger rendement…

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: