Een zorgwekkende trend

Zoals u misschien al eens eerder in deze nieuwsbrief hebt gelezen, woon ik in Italië (waar het nu trouwens bloedheet is).

Als je in Italië ergens heen gaat (boodschappen doen, hapje eten), dan is de kans groot dat je aan de praat raakt met andere, vaak wildvreemde Italianen. Want een Italiaan is gemakkelijk in de omgang en maakt graag een praatje. Héél graag zelfs.

Bij de favoriete onderwerpen horen (vooral bij mannen) absoluut economie en politiek. Als het daarover gaat, dan stel ik mij altijd passief op. Ten eerste wil ik (juist als het over economie gaat) niet overkomen als iemand die denkt dat hij het allemaal beter weet.

Maar ten tweede krijg je door te luisteren een veel betere indruk over hoe de gemiddelde Italiaan tegen de huidige economische en politieke situatie in Italië (en Europa) aankijkt.

Dalend vertrouwen in Duitsland
En daarmee komen we op iets waar ik dinsdag in dit artikel al aan refereerde. Ik vertelde u dat de Duitse regeringsleiders er door hun glasharde opstelling tegenover Griekenland voor hebben gezorgd dat ze vooral in Zuid-Europese landen niet langer worden vertrouwd.

Vooral dit u wel bekende beeld van de Griekse gepensioneerde, die vorige week van ellende op de straat ging zitten, kwam keihard binnen. Want de gemiddelde Italiaan is zich er zéér van bewust dat we die Griekse taferelen ook hier kunnen krijgen.

Stronzi
Ik woon nu bijna zeven jaar in Italië. En de eerste zes jaar hoorde ik nooit iemand negatief spreken over mensen uit andere Europese landen. Zelfs niet één keer.

Maar het afgelopen half jaar is het me opgevallen dat ik steeds vaker van Italianen te horen krijg dat ze die Duitsers niet moeten.

“Er zijn ook goeie bij, maar de meesten zijn stronzi“, vertelde een eigenaar van een restaurant mij deze week nog.

Te vaak
Ik hoor dit tegenwoordig te vaak. Terwijl Italië bij lange na niet zulke harde klappen heeft gehad als Griekenland, Spanje en Portugal. En dus minder directe reden heeft om boos op Merkel of Schäuble te zijn.

Als ik dat hier in Italië al zo vaak hoor, hoe vaak zou ik het dan hebben gehoord als ik in één van die landen zou hebben gewoond?

Gevaarlijke cocktail
Ik constateer een trend. Een trend die er een jaar geleden nog niet was.

Een zorgwekkende trend.

Maak vervolgens een cocktail van kortzichtige EU-regeringsleiders, hyperige media en landelijke politici die graag het anti-Europese sentiment willen opstoken, en je hebt niet alleen een zorgwekkende, maar ook een gevaarlijke trend.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: