Bonussen aanpakken!

JP Balkenende voelde zich afgelopen week superstoer toen hij op weg ging om als gast bij de G20 aan te schuiven. Misschien zouden ze daar het geniale Nederlandse plan om de bonussen aan te pakken wel gaat bespreken!

We zien continue berichten over hoe de bonuscultuur bij banken moet worden aangepakt. De G20 gaat erover vergaderen en niet tot een akkoord komen. Dat men zich op de bonussen richt is een schrijnend voorbeeld van de symptomen proberen weg te nemen en de oorzaken ongemoeid laten.

Het is ook fantastisch gemakkelijk voor al die politici. Ze kunnen op deze manier heerlijk iets bestrijden waar het onwetende publiek zich boos overmaakt, en ze hoeven geen moeilijke dingen te vertellen of zich bezig houden met zaken die ze zelf toch niet begrijpen.

Een fantastisch interessante crisis
De crisis is verooraakt door een overmatig consumptief gedrag en dus overmatig schulden maken. Het wordt “opgelost” door overheden en centrale banken die nog méér schulden te maken. Nog een geluk dat de consument een beetje voorzichtig is geworden…

De kiem van de crisis is gelegd door overheidsingrijpen. Eerst in 1998 met de Azië crisis, vervolgens in 2002/3 na de internet crisis, en daarna in 2008/9.
Een recessie laten uitzweten is niet langer gewenst door de heren.
Tegelijk hadden allerlei controleurs van de overheid en centrale banken jarenlang de tijd om te ontdekken dat er bij banken iets raars aan de hand was, maar zaten ze te slapen. Dat wordt nu “opgelost” door meer overheidsingrijpen en meer regels, die dan door diezelfde slapende ambtenaren moeten worden gecontroleerd.

Als je een betere wereld wenst, dan wordt je er triest van. Als je die wens even opzij zet (niets verandert nooit niet, nergens niet) en puur analytisch naar het circus kijkt, dan is het allemaal eigenlijk best vermakelijk.

Een fantastisch interessante crisis. En hij is nog lang niet voorbij…

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: