Devaluatie Yuan zal grote gevolgen hebben

Begin deze week was ik twee dagen in Verona. Mooie, relaxte stad. En toevallig was ik daar twee jaar geleden ook net na Valentijnsdag.

Toen viel het ons enorm op hoe druk het er (midden in de winter) was. Er liepen opvallend veel Chinese toeristen rond. En juist daarom viel het ons nu op hoe rustig het in Verona was. En hoe weinig Chinese toeristen er waren.

Chinees houdt hand op de knip
Omdat het me stug lijkt dat de Chinezen nu al zijn uitgekeken op Verona, heb ik een sterk vermoeden dat het iets te maken heeft met de verslechterende Chinese economie.

Eerder deze week zagen we nog het bericht dat de Chinese export in januari met 11% is gedaald, terwijl China zelfs 18% minder importeerde. Vooral dat laatste is een duidelijke indicatie dat de Chinese burger de hand op de knip houdt.

Steunaankopen doen Chinese valutareserves fors dalen
En dat gaat er de komende jaren niet beter op worden. Op het plaatje hieronder zien we hoe hard China’s valutareserves het afgelopen jaar zijn gedaald.

Om de koers van de Yuan niet te hard te laten dalen, moest China het afgelopen jaar zodanig veel dollars verkopen en yuans kopen, dat haar valutareserves met maar liefst $800 miljard zijn gedaald.

En ondanks die enorme steunaankopen is de yuan 5% gedaald tegenover de dollar.

Devaluatie Yuan zal grote gevolgen hebben
De druk op de Chinezen neemt maand na maand toe. Als ze hun valutareserves in stand willen houden (is cruciaal), dan zullen ze de Yuan verder moeten (laten) devalueren. Ik zou niet raar opkijken als de Yuan komend jaar met 30% daalt tegenover de dollar.

Dat zal de nu al woekerende valuta-oorlog enorm doen oplaaien. En het zal een gigantische vlucht richting de dollar en vooral richting goud en zilver veroorzaken.

Volgend jaar zullen er hooguit nog één of twee Chinese toeristen in Verona rondlopen…

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: