Koerswinst van 110% in twee maanden. Geluk?

Afgelopen dinsdag hebben we voor TopAandelen een verkoopsignaal uitgestuurd voor Canadian Solar (CSIQ). We hadden dit aandeel in het “Super Rendement Rapport” van eind oktober geselecteerd, waarna het in slechts twee maanden tijd met 110% steeg. Door die ongekend snelle stijging konden we het aandeel niet langer als spotgoedkoop aanmerken en hebben we besloten om te verkopen.

Het geluk uitnodigen
U mag rustig noteren dat dit een kwestie is van geluk. Je kunt dit soort enorme stijgingen op een zodanig korte termijn onmogelijk voorspellen. Kennis komt met buy-en-hold beleggen alleen tot uiting op de langere termijn. Je kunt het geluk echter wél uitnodigen om bij je langs te komen.
Op een beleefde manier, zonder aan te dringen.

Manisch depressieve neigingen
We weten dat de beurs barstensvol manisch depressieve neigingen zit. Dat geldt voor de beurs als geheel, maar ook voor het gedrag van de beurs ten opzichte van ieder aandeel afzonderlijk. Is dat gedrag depressief, dan wachten we rustig tot de depressieve bui weer overgaat, of maken we daar gebruik van door een aandeel juist te kopen. Is dat gedrag manisch (dus overdreven positief), dan gaan we heel goed opletten welke van onze aandelen eventueel te duur worden als gevolg van een koersstijging. Net zoals we bij de 110% winst van Canadian Solar hebben gedaan.

Geduld als basisinstelling
Als je een portefeuille aanhoudt van aandelen die overdreven goedkoop zijn in relatie tot de prestaties van deze bedrijven, en van alleen bedrijven die er financieel sterk voor staan, dan kan je beleggen met geduld als basisinstelling.
De enige manier waarop je als lange termijn belegger per definitie geduldig kunt zijn, is als je weet wat de werkelijke waarde van ieder aandeel in je portefeuille is.

Hierbij moeten wij beleggers de volgende punten altijd in acht nemen:

  • We selecteren een aandeel omdat we (na grondig huiswerk) menen te weten dat de werkelijke waarde veel hoger is dan de huidige koers
  • We weten dat de koers van een aandeel op de lange termijn altijd om de werkelijke waarde van het aandeel heen beweegt.
  • We weten dat de werkelijke waarde van een aandeel continue stijgt zolang een bedrijf winst blijft maken
  • We weten dat we onmogelijk kunnen voorspellen hoe lang het duurt voordat een aangekocht aandeel de koers noteert die het volgens ons verdient.
  • En dat het daardoor compleet zinloos is om je druk te gaan maken over dagelijkse koersbewegingen, of gefrustreerd te raken als de koers van het aandeel ver verwijderd blijft van wat volgens ons een correcte waardering is.
  • Dat je daardoor per definitie uit moet gaan van wat je zélf vindt dat een aandeel waard is.
  • En dat geduld de beste basisinstelling is, voorál als je met iemand omgaat die zo manisch depressief is als de beurs.

Als je bovenstaande zaken tot je neemt en met overtuiging toepast, dan stop je ook met je onnodig druk te maken over de aandelen in je portefeuille. En verstuur je automatisch en zonder aandringen die beleefde uitnodiging voor af en toe een snelle koersstijging. Af en toe, maar toch veel vaker dan wanneer je er achteraan holt.

Beleg in 2010 volgens deze nuchtere, eenvoudige, logische principes.
Meldt u aan op www.topaandelen.com.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: