Zo simpel. En toch zo moeilijk.

Ik hoop dat u gisteren even de moeite hebt genomen om de presentatie die ik u toestuurde, of in ieder geval de door mij aangehaalde delen ervan, te bekijken. De volgende feiten zijn belangrijk om te kennen én om jezelf altijd aan te herinneren.

Een seculiere (=langjarige) bull markt

  • volgt altijd ongeveer hetzelfde patroon. Dit omdat menselijk gedrag door de eeuwen heen niet of nauwelijks verandert.
  • heeft vier fasen. Te weten stealth, awareness, mania, en blow-off.
  • bevat ergens in de awareness fase bijna altijd een correctie die bij beleggers de angst opwekt dat de bull markt voorbij is.
  • die ontstaat uit angst (goud, staatsobligaties) is véél krachtiger dan een bull markt die ontstaat uit hebzucht (aandelen). Dit omdat er meer mensen aan deelnemen.

Daarnaast hebben we dan nog de volgende twee kenmerken die vooral gaan over de particuliere belegger. De gemiddelde particuliere belegger

  • stapt altijd pas in tijdens de mania fase, of zelfs tijdens de blow-off fase
  • blijft daarom uiteindelijk altijd met de brokken zitten

Waar we nu zitten met goud
Voor wat betreft de seculiere bull markt in goud zitten we nu duidelijk nog in de awareness fase.

Bijna iedereen kent goud als middel om in te beleggen. Maar onder het grote publiek is het goudbezit minimaal. En de reguliere media is op zijn minst sceptisch over goud. Over die fase zegt Grant Williams in zijn presentatie twee interessante dingen:

  • Many investors get shaken out at this very point
  • It really does take nerves of steel to ride a bull market all the way to the end

Dit zijn twee rake opmerkingen. Veel beleggers worden nu uit goud en zilver gejaagd, ondanks dat de fundamentele redenen om goud en zilver te bezitten sterker zijn dan ooit. Ik durf niet van mezelf te zeggen dat ik stalen zenuwen heb, maar je moet inderdaad stoïcijns zijn en je blijven richten op de fundamentals.

Je aandacht op de fundamentals blijven richten is zó simpel!
En misschien juist daarom zó moeilijk!

Diezelfde fundamentals zullen uiteraard een keer veranderen. Waarschijnlijk gebeurt dat als over een paar jaar de mania fase volop aan de gang is. Dan is het feest echter zo groot, dat maar weinig mensen er aandacht aan (willen) besteden.

Waar Grant Williams helemaal mis zat
In het laatste stukje van zijn presentatie gaf Grant Williams aan op welk punt van de huidige bull markt de goudprijs volgens hem precies zat. In the sweet spot, zoals hij het zelf beschreef. Daar zat hij goed mis, want goud is sindsdien in prijs gedaald. En de kans is groot dat we pas nu (bijna) op die sweet spot zitten.

Dat geeft alleen maar aan dat de korte termijn domweg niet te voorspellen is. Dát iets gaat gebeuren, kan je door goede analyse zien aankomen. Wannéér iets gaat gebeuren, weet niemand.

Omdat de korte termijn onmogelijk te voorspellen is, heb ik altijd aangegeven dat het verstandig is om periodiek goud en zilver bij te kopen. Want zo middel je de aankoopprijs. En heb je het minste last van prijsschommelingen.

Een hype die zijn weerga niet kent
Maar nu naderen we de sweet spot, zoals Grant Williams het noemde. Als u nog geen goud en/of zilver bezit, dan is nu de ideale kans om daar nog iets aan te doen. Want ook deze langjarige bull markt gaat eindigen met een hype die zijn weerga niet kent. Klikt u hier voor de aanbieders die naar onze mening de beste zijn.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: