Tot eind 2017 moet je in aandelen zitten!

Afgelopen vrijdag vertelde ik u dat de Amerikaanse obligatiemarkt woelige tijden tegemoet gaat. De lange rente stijgt, vooral omdat beleggers langlopende obligaties aan het verkopen zijn.

Hoe langer Yellen wacht met de rente verhogen, hoe verder de lange rente doorstijgt, hoe meer winst wij maken met onze obligatiestrategie, en hoe groter de problemen daarna worden voor de Amerikaanse economie.

Maar niet voor de beurs!
In 2008 knalde de beurs omlaag omdat beleggers massaal richting obligaties vluchtten (waarop de rente toen nog 5% was). Dat was toen de veilige haven.

Nu vluchten beleggers juist weg van obligaties. En veel andere keuze dan richting aandelen te vluchten is er niet. Denk nu even aan Stanley Druckenmiller’s les 2.

De richting van de beurs wordt niet bepaald door bedrijfswinsten, maar door de centrale bank en door geldstromen.

De centrale bank verhoogt de rente niet. Geld stroomt weg van de obligatiemarkt en kan (door de 0% rente) nergens anders heen dan naar de aandelenmarkt. Beurs stijgt.

Conclusie
We moeten ons pas zorgen beginnen te maken zodra Yellen de rente verhoogt. Zou je denken.

Niets is echter minder waar.

Ik las afgelopen weekend dat de beurs zich nog nooit en te nimmer druk heeft gemaakt om de eerste paar renteverhogingen. Pas als de lange rente daalt richting een niveau onder de korte rente (inverted yield curve), ontstaat er een gebrek aan liquiditeit. En moet je maken dat je wegkomt.

Tot eind 2017 moet je in aandelen zitten
Voorlopig is de korte rente echter nog 0%. Terwijl de 30-jarige rente nu 3% en stijgend is. En de verwachting is dat Yellen de (korte) rente tot eind 2016 hooguit een keer of twee met een kwart procent zal verhogen.

Dat betekent dat er sowieso tot eind 2017 geen inverted yield curve komt. En dat er voor de aandelenmarkt voorlopig geen vuiltje aan de lucht is. En dus moet je in aandelen zitten. Minimaal tot eind 2017.

Ideaal voor onze TopAandelen-strategie, waarmee u belegt in de goedkoopste aandelen van de best presterende bedrijven.

En het is helemáál ideaal voor onze splinternieuwe superstrategie!

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: