Het arme mens begrijpt er hélemaal niets van!

We gaan interessante, woelige tijden tegemoet. En zoals dat historisch gezien altijd het geval is, is het de (nu niet door de Fed gemanipuleerde) obligatiemarkt die als voorspellende factor fungeert.

Zoals ik u vorige week al in dit artikel vertelde, verkopen beleggers bij bosjes hun staatsobligaties. Waardoor de rente daarop stijgt en koersen van langlopende staatsobligaties dalen.

Op de grafiek hieronder zien we dat de rente op de 30-jarige staatsobligatie deze maand naar het hoogste niveau van dit jaar steeg.
Rente op 30-jarige Amerikaanse staatsobligatie

Rente op langlopende obligaties stijgt dus fors. Terwijl Yellen de (korte) Fed-rente op 0% houdt.

Daar kan maar één verklaring voor zijn
De obligatiemarkt ziet stijgende inflatie aan de horizon opdoemen. Vooral omdat lonen in de VS beginnen te stijgen. Want ondanks dat slechts 63% van de beroepsbevolking effectief aan het werk is, is er stijgende krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt (verbazingwekkend genoeg door te hoge uitkeringen).

Wat moet een centrale bankier doen om inflatie tijdig in te dammen?
Precies! De rente verhogen.

Een schokkend probleem
Maar daar komt een enorm, zelfs schokkend probleem aan de oppervlakte. Dat probleem heet Yellen, en haar verbazingwekkende gebrek aan kennis over hoe de obligatiemarkt functioneert.

Tijdens de jaarlijkse IMF Global Finance Conference in Washington DC verklaarde Yellen vorige week dat ze enerzijds bezorgd is over de huidige 0% rente en de neveneffecten daarvan, maar dat ze anderzijds bang is dat een renteverhoging ook de rente op langlopende staatsobligaties zal doen stijgen.

Ik geef u even de letterlijke zin uit dit artikel van de The Guardian:

‘She said there could be a jump in long-term rates when the Fed decides to start tightening policy’

Yellen zegt zoiets, journalisten schrijven het op, het wordt een zinnetje in een artikel, en zowat iedereen leest er overheen.

Het arme mens bewijst met deze uitspraak echter dat ze er werkelijk hélemaal niets van begrijpt. En dat ze zeer waarschijnlijk precies het omgekeerde gaat doen van wat ze zou moeten doen.

De werkelijkheid is precies omgekeerd!
Want juist als Yellen de rente niét verhoogt, is de kans levensgroot dat de lange rente fors doorstijgt. Zoals nu al aan het gebeuren is. Als die lange rente richting 4%-5% doorstijgt, dan gaat het met de Amerikaanse economie van

Dan gaan de problemen van alle kanten tegelijk komen, knalt de economie richting recessie, en heb je grote kans op paniek op de obligatiemarkt. Terwijl de Fed-rente nog steeds op 0% staat.

De enige maatregel die dan nog overblijft
Wat er dan als maatregel overblijft? Opnieuw geld printen. In steeds grotere hoeveelheden. Om daarmee massaal staatsobligaties op te kopen.

Maar dán zal de Fed haar krediet definitief hebben verspeeld, en is de kans levensgroot dat werkelijk iédereen zo snel mogelijk van zijn Amerikaanse staatsobligaties af wil. Dat ze zich allemaal door hetzelfde kattenluikje naar buiten willen wringen.

Ongelofelijke winsten
Zoals u op de rentegrafiek hierboven kunt zien, zijn beleggers nu al in grote mate hun Amerikaanse staatsobligaties aan het verkopen. Waardoor de dag dat angst compleet de overhand neemt, steeds dichterbij komt.

Zodra die dag aanbreekt, zal de obligatierente door het dak gaan. En gaan wij met onze obligatiestrategie ongelofelijke winsten maken.

U kunt daarvan meeprofiteren. Op een doodeenvoudige manier!
Bestel hier het rapport “De Amerikaanse obligatiemarkt staat op springen!”

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: