Sinds de afgelopen weken veel beleggers naar één van de fantastische mini seminars van Francois Franken zijn geweest, krijgen we weer veel vragen over het al dan niet gebruiken van een stop-loss. Dit omdat Francois standaard een stop-loss onder een door hem geselecteerd aandeel zet.
De fout die veel mensen maken is dat ze daardoor denken dat het altijd verstandig is om een stop-loss onder een aandeel te leggen. Niets is echter minder waar. Het heeft alles te maken met de manier waarop je aandelen selecteert.
Alleen rustig bewegende aandelen
Voor Francois is de enige selectievoorwaarde dat de koers van een aandeel zich rustig beweegt, het liefst licht stijgend. Het interesseert hem totaal niet welk bedrijf er achter zit, of dat bedrijf winst maakt, etc. Wat hem interesseert is dat hij een maandelijks inkomen kan genereren door op basis van zijn methode opties te schrijven. En daarvoor heeft hij vooral rustig bewegende aandelen nodig. Rustig bewegende aandelen zijn vaak aandelen van grote bedrijven, waar niet al te veel gebeurt. Hoe saaier het aandeel, hoe liever Francois het heeft, want hoe gemakkelijker hij zijn maandelijks inkomen genereert.
Onverstandig voor TopAandelen
Wij selecteren voor TopAandelen alleen fors ondergewaardeerde aandelen van bedrijven die zeer goed presteren en die er financieel zeer sterk voor staan. Daarbij interesseert het ons totaal niet of de koers van het aandeel rustig beweegt of juist heel sterk. Wij kopen het gewoon en houden het vast totdat de werkelijke waarde van het bedrijf in de koers van het aandeel tot uiting komt. Het interesseert ons niet hoe de koers op de korte termijn beweegt! Het is dan ook onverstandig om onder TopAandelen een stop-loss te leggen, want de kans is veel te groot dat de stop-loss wordt geraakt waarna het aandeel weer vrolijk een stijging inzet.
Ook zeer onverstandig voor WoensdagTrader
Voor WoensdagTrader hebben we uitgebreid onderzocht of het gebruik van een stop-loss een gunstig effect op het rendement zou hebben. De conclusie was dat een stop-loss juist het omgekeerde effect heeft. Het gebruik van een stop-loss zou ervoor zorgen dat je zodanig vaak onnodig wordt uitgestopt, dat het rendement daar enorm onder te lijden zou hebben. Je kunt als WoensdagTrader dan ook veel beter die af en toe onvermijdelijke zeperd kunt incasseren. Dat is goed voor het uiteindelijke rendement, en dát is wat telt.
Nog twee grote nadelen
Ten eerste wordt de koers van een aandeel door de market maker vooral bij kleinere aandelen vaak bewust even onder een bepaald niveau gedrukt, er daarbij op speculerend dat er dan een paar stop-loss orders in gang worden gezet.
Ten tweede wordt bij het raken van de stop-loss een verkooporder bestens op de markt gegooid, waardoor de verkoopkoers vaak onder de stop-loss koers ligt. Vooral bij kleinere aandelen kan dat een fors extra nadeel opleveren.
Conclusie
Voordat u overweegt om eventueel een stop-loss te gebruiken, is het raadzaam om eerst na te gaan of de door u toegepaste beleggingsstrategie daar wel geschikt voor is en of de aandelen in uw portefeuille wel genoeg handelsvolume hebben.