Mijn grote les van de afgelopen jaren

U zult de afgelopen weken ongetwijfeld hebben opgemerkt dat ik razend enthousiast ben over goud en zilver, daarnaast over hun mede-edelmetalen platinum en palladium, en voor de lange termijn ook over de beurs als geheel.

Dit alles is gebaseerd op het feit dat centrale banken zichzelf in de hoek hebben gedreven, en niet anders meer kunnen dan geld printen. Maar vooral omdat we in de reguliere media zien dat ook het algehele sentiment steeds sterker die kant op gaat.

Gelijk hebben. Gelijk krijgen.
De grote les die ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat het zeer goed is om middels grondige analyse een lange termijn visie te hebben. Maar dat er tussen gelijk hebben en gelijk krijgen véél meer tijd kan gaan zitten dan je vooraf ooit kunt bedenken.

Goud en zilver zijn daarvan een perfect voorbeeld.

De feiten zijn simpel
De feiten die we in de gehele westerse wereld voor ons hebben liggen, zijn simpel. Er is een crisis ontstaan als gevolg van véél teveel schulden maken. Door overheden, banken, bedrijven en burgers. Voor het oplossen van die crisis zijn er slechts drie keuzes.

    1. Economische groei
    2. Snijden in uitgaven, schulden afbetalen
    3. Inflatie creëren

Je hoeft geen genie te zijn om te begrijpen dat optie 1 feitelijk onhaalbaar is, en dat geen enkele politicus optie 2 in zijn verkiezingsprogramma zal opnemen. En dus dat optie 3 overblijft.

De fout die ik heb gemaakt
De fout die ik de afgelopen jaren heb gemaakt is dat ik er vanuit ging dat iedereen tot deze zó simpel te trekken conclusie zou komen. Maar de grote massa is blijkbaar een stuk minder slim dan ik dacht.

Sterker nog, de grote massa is (vooral door de bedroevend lage kwaliteit van de media) zelfs veel dommer dan ik dacht. Af en toe onvoorstelbaar dom zelfs.

Sentiment proberen te begrijpen
De les die ik heb geleerd is dat je de economische cijfers en centrale bankiers moet volgen en interpreteren (deed ik al), maar vooral dat je de reguliere media moet volgen om te zien hoe daarop wordt gereageerd.

Dat je dus het algehele sentiment zoveel mogelijk moet proberen te begrijpen.

Dat laatste is vooral voor een (van oorsprong) cijfermens als ik moeilijk, want het is niet tastbaar. Cijfermensen worden normaal gezien nerveus van zaken die niet tastbaar zijn.

Maar het is tegelijk leuk en razend interessant om het sentiment te volgen. Ik begin er steeds meer lol in te krijgen.

Daarom ben ik zo enthousiast
De reden dat ik steeds enthousiaster word over goud en zilver, platinum en palladium, en dat ik mijn Dow Jones naar 100.000 voorspelling deed, is door de les die ik de afgelopen jaren heb geleerd. Doordat ik nu véél beter als voorheen het sentiment probeer te begrijpen.

Het sentiment in de reguliere media, en dus van de grote massa, gaat steeds meer richting mijn lange termijn visie.

We gaan mooie tijden tegemoet!

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: