Speed en coke

Voor onze Tweet van de week rubriek kies ik één van de in mijn ogen belangrijkste tweets die ik in de dagen voordien op mijn twitter-account plaatste, en bespreek die met u.

Hieronder de tweet van deze week.

Als u door mijn Twitter account omlaag scrollt, dan ziet u meerdere tweets over hoe goed het gaat met de economie.

Stijgend consumentenvertrouwen, stijgend producentenvertrouwen, dalende werkloosheid, fors stijgende huizenprijzen, stijgende producentenprijzen én fors hogere looneisen.

Allemaal berichten die ons vertellen dat stijgende inflatie op komst is.

De economie is een drugsverslaafde
Het klinkt fantastisch, maar je kunt de huidige economie vergelijken met een drugsverslaafde die continu een enorme portie speed (0% rente) en coke (geld printen) toegediend krijgt. En daardoor in een staat van euforie terecht is gekomen.

Bij stijgende inflatie wordt de ECB echter gedwongen om de hoeveelheid toegediende drugs af te bouwen. Of zelfs te stoppen met toedienen.

Met als gevolg dat de verslaafde (de economie) zwaar in de problemen komt.

Stijgende inflatie leidt tot…
Stijgende inflatie leidt tot stijgende rente (en dus koersverliezen) op de obligatiemarkt. Tot een golf van verkopen als gevolg van het vele margin-beleggen. Wat dan weer leidt tot een golf van verkopen op de aandelenbeurzen.

Vervolgens tot stijgende hypotheekrente, en als gevolg daarvan dalende huizenprijzen. En uiteraard tot stijgende rentelasten voor de overheid.

Daarnaast leidt stijgende obligatierente tot economische crisis in zwakkere eurolanden. Italië voorop.

Stijgende inflatie leidt in de huidige situatie tot grote economische (en politieke) ellende. En tot een fors dalende euro.

Als spaarder is het belangrijk om in deze situatie op zijn minst een deel van je spaargeld in fysiek goud en/of zilver aan te houden.

 

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: