Twitter is voor mij een rijke bron van informatie die je in de reguliere media vaak niet tegenkomt. Al die informatie is teveel om in onze reguliere nieuwsbrieven te bespreken.
Daarom sturen we u iedere maandagochtend een nieuwsbrief met daarin vijf interessante berichten die ik de week voordien op Twitter ben tegengekomen.
Zo pakt u (ook als u geen Twitter heeft, of mij niet volgt) toch een paar interessante berichten mee.
1. Insiders lozen massaal hun aandelen
Directieleden van beursgenoteerde bedrijven hebben het meeste inzicht in hoe de toekomst er voor hun bedrijf uitziet.
Die directieleden zien donkere wolken op zich af komen, want afgelopen maand verkochten ze massaal hun aandelen.
Afgelopen vrijdag vertelde ik u in dit artikel over een zwaar ondergewaardeerd aandeel van een bedrijf wiens CEO wél optimistisch is over de toekomst. En terecht!
2. Massaal vertrekkende CEO’s
Naast het massaal verkopen van hun uit opties verkregen aandelen, kiezen een record aantal CEO’s het hazenpad.
Als zóveel CEO’s hun bedrijf verlaten, is dat een sterke indicatie dat ze zware tijden zien opdoemen, en dat ze geen zin hebben om die mee te maken.
In een aantal gevallen zullen ze ook weg willen zijn voordat gesjoemel met de boeken bekend wordt (zie je altijd na lange periode van onbeperkt goedkoop geld lenen).
3. Potentieel gevaarlijker dan bij kredietcrisis
Een andere belangrijke reden waarom directieleden zo massaal hun aandelen verkopen en waarom zoveel CEO’s opstappen, vinden we in de tweet hieronder.
Bedrijven hebben de afgelopen jaren massaal de lage rente gebruikt om zich zwaar in de schulden te steken. En dan vooral om de koers van hun aandeel op te pompen.
Ambrose Evans-Pritchard vindt de huidige situatie zelfs potentieel gevaarlijker dan aan de vooravond van de kredietcrisis.
In dit artikel vertelde ik u vorige week al over de financiële tsunami die in rap tempo op ons afkomt.
4. Ook Amerikaanse economie richting recessie
De Amerikaanse economie heeft tot nu toe nog weinig last gehad van de wereldwijd toenemende economische malaise. Vooral door de enorme belastingverlaging van vorig jaar.
Naast toenemende problemen op de Amerikaanse huizen- en automarkt, zien we op de grafiek hierboven dat recessie ook voor de VS opdoemt.
Dalende Chinese exportorders worden drie maanden later gevolgd door dalend ondernemersvertrouwen in de VS.
5. Trump ziet de bui hangen
Afgelopen weekend werd goed duidelijk dat ook Trump de bui ziet hangen.
In een toespraak die Trump voor zijn eigen achterban hield, bekritiseerde hij openlijk Fed-baas Jerome Powell omdat de rente naar zijn smaak te hoog is.
We weten dus al in wiens schoenen de schuld van de komende recessie zal worden geschoven.
Als laatste nog even dit…
Britse komiek vergelijkt Brexit met een kop muntthee.