Margin of Safety

(door Tom Lassing)
Waar kan je tegenwoordig als belegger nog veilig je geld in kwijt? Aandelen staan onder druk, we zagen de afgelopen dagen hoe snel het kan gaan. Huizenprijzen staan onder druk. Met geld in je huis ben je je cash kwijt en feit blijft, van je huis kan je niet eten, tenzij je je huis kan verhuren en de huur in ‘echt’ geld betaald wordt, ook als hyperinflatie toeslaat.
Goud en Zilver zijn recent zeer interessant gebleken als alternatief voor euro’s, maar menigeen zal toch flinke twijfel voelen om nu nog ‘alle’ euro’s in goud en zilver om te zetten.

Een goed idee is om eens te kijken naar de ‘margin of safety’
Wat ik ermee bedoel, is dat u alleen posities inneemt waarin u weet dat het product dat u koopt behoorlijk ondergewaardeerd is. Het houdt niet in dat u er geen verlies op kunt maken, maar het houdt wel in dat u voor een voordelige prijs koopt. Zou dus een markt in elkaar klappen, dan levert de investering op de korte termijn wel verlies op, maar bij een herstel van de markt weet u dat uw posities ‘zeker’ weer op zullen komen. We weten immers dat markten door periodes van overdreven onderwaardering, maar daarna ook door periodes van overdreven overwaardering gaan.
Het is de kunst om zoveel mogelijk minder te betalen dan de ‘echte’ waarde en op die manier een ‘margin of safety’ op te bouwen.

Drie bedrijven die slechts vijf keer de jaarwinst noteren
Zo beveelt BeursAccent in haar juli nieuwsbrief een aantal aandelen aan van bedrijven die een K/W van rond de 5 hebben. Daarbij is die winst nog altijd groeiende en zitten de bedrijven in een prima trend. Allemaal zaken die een ‘margin of safety’ creëren. Die ‘margin of safety’ kan niet voorkomen dat we tijdelijk op verlies kunnen staan, maar zorgt er wél voor dat de kans op definitief verlies zeer klein is. En dat de kans op forse koerswinst veel grotere is.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: