Zo werkt geld printen in de praktijk

Ik ben u al weken aan het vertellen over het grote geld printen door centrale banken. Superbelegger Jim Rogers zegt graag “they will keep printing money until the world runs out of trees”. We ontvingen wat mails van lezers die zich niet goed konden voorstellen hoe dat geld printen nu precies in zijn werk gaat. Uiteraard is het zo dat de centrale banken niet massaal bankbiljetten gaan printen.

Stelt u zich voor dat u via internet kon inloggen in uw bankrekening en daar eigenhandig uw saldo zou kunnen verhogen. Zonder dat het geld dus door iemand anders op uw rekening is gestort. Dat is precies wat centrale banken doen. Ze verhogen gewoon eigenhandig hun banksaldo. Even in de computer intikken. Klaar. En gaan vervolgens staatsobligaties kopen, leningen verstrekken aan banken etc.

De totale geldhoeveelheid stijgt, er komt effectief meer geld in omloop, terwijl de hoeveelheid beschikbare grondstoffen en goederen niet meestijgt. Daarom kan je in zo’n situatie beter in goud, zilver en grondstoffen beleggen dan in geld.

Ik heb u eerder ook al verteld dat ik bij Silver Mountain goudbaren van 5 gram en zilveren munten van 1 ounce koop, met als enige bedoeling om het een tijdje lang als geld te kunnen gebruiken, mocht de euro uiteenspatten. Een voorraadje om minimaal drie maanden te kunnen overleven. Voor de grotere bedragen geef ik persoonlijk de voorkeur aan een goudrekening.

Daarnaast heb ik er echter ook voor gekozen om een voorraadje euro’s cash aan te houden. Dus in de oude sok. Het kan namelijk ook gebeuren dat de euro blijft bestaan, maar dat de banken in de problemen komen. En dat de politici een “bank holiday” afkondigen. Waarna de banken dagenlang of misschien zelfs wekenlang niet meer bereikbaar zijn. Ook op zo’n situatie wil ik voorbereid zijn.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: