Misschien hebt u ook gemerkt dat inflatie de afgelopen maanden snel richting de door de ECB gewenste 2% aan het stijgen is.
Op het plaatje hieronder zien we hoe inflatie in Nederland vorige maand naar 1,7% steeg. Het hoogste niveau in drie jaar.
Mijn eerste gedachte was dat dit vooral door de hogere olieprijs komt. Maar als je de cijfers van het CBS bekijkt, dan zie je direct dat de impact daarvan gering is.
1,5% verlies. Voor belasting.
De oplopende inflatie betekent effectief dat u en ik op onze spaarrekening ongeveer 1,5% per jaar aan koopkrachtverlies lijden. Vóór belasting.
Zelfs op een 10-jarige Nederlandse staatsobligatie lijd je nu een vol procent verlies. Vóór belasting.
In Duitsland was inflatie vorige maand zelfs 1,9%. Omdat je slechts 0,3% rente ontvangt op een 10-jarige Duitse staatsobligatie, is het verlies daarop zelfs nog groter. Zie onderstaande grafiek.
Zie daar de effecten van het dramatische ECB-beleid. Dit geeft alleen maar méér reden om spaargeld om te zetten in fysiek goud en zilver.
Maar de vraag is nu wat de ECB gaat doen.
Als de ECB stopt met geld printen en de rente verhoogt, dan gaan direct de rentelasten van overheden, veel bedrijven én veel burgers omhoog. Zal de euro-economie snel terug in een recessie gaan, zullen de beurzen forse dalingen voor de kiezen krijgen, zullen huizenprijzen weer gaan dalen en zullen pensioenfondsen in zwaar weer terecht komen.
Gaat de ECB door met haar huidige beleid, dan kan inflatie nog fors verder oplopen, kan de euro verder dalen en kan de boel snel uit de hand lopen.
Keuze uit twee kwaden
Door het dramatische beleid dat de ECB sinds de crisis heeft gevoerd, heeft het nu de keuze uit twee kwaden.
In de huidige, politiek gevoelige situatie in de eurozone zal de ECB geen recessie durven riskeren. Waardoor inflatie verder kan oplopen en de verliezen voor spaarders nog verder zullen oplopen.
Bescherm je spaargeld!
Een spaarrekening hoort (na aftrek van inflatie) minimaal 2% rendement op te leveren. Dankzij de ECB levert het nu een gegarandeerd verlies op.
Het is nu meer dan ooit belangrijk om de koopkracht van je spaargeld te beschermen. Ik koop daarom fysiek goud en zilver bij deze aanbieders.