Tis oorlog. Valuta oorlog!

Tis valuta oorlog. Van valuta-oorlogen komen handelsoorlogen. En van handelsoorlogen komen uiteindelijk échte oorlogen. Ten minste, dat is wat de geschiedenis uitwijst. Laten we vooral hopen dat het laatste niet gaat gebeuren.

De huidige valuta oorlog is begonnen met de VS, die in 2008 de rente verlaagde naar 0% en fors geld is beginnen te printen. Uiteraard volgden het VK, Europa en veel andere landen.

De grootste knuppel
Maar de écht grote knuppel werd vorig jaar door Japan in het hoenderhok gesmeten. Door de heren op de foto hieronder. Shinzo Abe en zijn BoJ maatje Haruhiko Kuroda.

De BoJ begon maandelijks 5.500.000.000.000 Japanse Yens te printen. Ofwel $55 miljard. Uit vers gebakken lucht. In relatie tot de grootte van de Japanse economie is dit met afstand het grootste geldprint experiment uit de naoorlogse geschiedenis.

Europese exporteurs de klos
Mede omdat Draghi het sinds juli 2012 hield op slechts een belofte om alles te doen wat nodig is, zien we in onderstaande grafiek de gevolgen hiervan voor de EUR/JPY koers.

Chart forEUR/JPY (EURJPY=X)

Het gevolg is dat de Euro de afgelopen twee jaar maar liefst 35% duurder is geworden. En omdat Japan nooit meer kan stoppen met geld printen (over het waarom vertel ik u in een volgend artikel), zal de Yen in de toekomst nog veel verder dalen.

Als export-ondernemer heb je een probleempje
Als je dus een ondernemer bent die exporteert naar Japan, heb je een probleempje. Want jouw product is voor de Japanse burger zomaar even 35% duurder geworden.

En als je als ondernemer op de internationale markt concurreert met een Japans bedrijf, heb je ook een probleempje. Want dat Japanse bedrijf kan haar product in de hele wereld voor een fors lagere prijs aanbieden dan jij.

Omdat vooral Duitse bedrijven op de internationale markt concurreren met Japanse bedrijven, gaat vooral de Duitse export een probleempje hebben. En als de Duitse export een snottige neus oploopt, volgt voor de hele Eurozone een zware griep.

Draghi kondigt actie aan
ECB-baas Draghi weet dat uiteraard ook. Hij kondigde daarom gisteren aan dat de ECB vanaf volgende maand actie zal ondernemen om de euro-inflatie op te krikken naar 2%.

Vrij vertaald. De euro moet omlaag. Want anders gaat de europese export teveel lijden. En dus moet er geld worden geprint. Veel geld.

Op actie volgt reactie. En vervolgens nieuwe actie.
Waarna Japan haar export-voordeel ziet smelten en nóg meer geld gaat printen. Waardoor andere landen zich benadeeld voelen en ook geld gaan printen. Waarna Draghi wordt gedwongen om opnieuw geld te printen. Etc., etc.

Tis oorlog, mensen. Valuta oorlog. En bij ieder type oorlog is in ieder land altijd één groep mensen het grootste slachtoffer. De gewone burger. Altijd.

Als je over een paar jaar je geld braaf op een spaarrekening hebt staan en geen fysiek goud en zilver bezit, dan ga je naar mijn vaste overtuiging de klos zijn.
Zwaar de klos.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: