Steeds negatiever over Europa

Wat mij aan de Brexit vooral opviel, was de reactie van de mensen die tegen een Brexit hebben gestemd. Die dus lid van de EU wilden blijven.

Met als twijfelachtig dieptepunt de protestmars in London.

Want die mars was een duidelijke indicatie van het feit dat grote groepen (hoger opgeleide, dus zichzelf slim vindende) Londonaren een democratisch verkregen uitslag niet willen accepteren.

Dat ze die 17.410.742 Brexit-stemmers eigenlijk te dom vinden om ze überhaupt te laten stemmen over zulke serieuze onderwerpen.

Nog even wat angst aanjagen
Ze werden ook enorm verrast. Het Remain-camp lag weliswaar nipt voor in de peilingen, maar een paar angstaanjagende krantenkoppen op de ochtend van het referendum zou veel van die domme mensen onzeker te maken, zodat ze toch voor de EU zouden stemmen.

Zie deze krantenkop uit de Daily Telegraph. Ze hadden er zelfs een plaatje met donkere onweerswolken onder gezet. Om het extra angstaanjagend te maken.

Total gebrek aan inlevingsvermogen
Punt is alleen dat vooral de gewone burger met een laag tot modaal inkomen totaal niet meer gevoelig bleek voor de bangmakerij. Daarvoor is de irritatie over de EU én over de regerende politici inmiddels te hoog.

De belangrijkste conclusie wat mij betreft is dat de politieke klasse en de hoger opgeleiden zich allemaal in hetzelfde kringetje bewegen, waarin iedereen op dezelfde manier denkt. En waardoor ze zich totaal niet meer kunnen voorstellen wat er leeft bij de medeburger die een fors lager inkomen heeft.

En dat is een trend die je niet alleen in Groot-Brittannië ziet, maar overal in Europa én in de VS.

Negatiever over Europa
Ik zag deze week dat Maurice de Hond een peiling heeft gehouden, waarbij hij exact dezelfde vragen stelde als vijf jaar geleden.

Blijkt dat de gemiddelde Nederlander nu véél negatiever staat tegenover de euro en de EU. Dat is veelzeggend.

Maar het is pas écht veelzeggend als je beseft dat in 2011 de eurocrisis in volle gang was. Terwijl Nederland het afgelopen jaar juist behoorlijk wat economische rugwind heeft gehad.

Als het EU-sentiment nu al zo negatief is, hoe gaat dat dan zijn als de Eurozone straks weer in een onvermijdelijke recessie glijdt? Als de werkloosheid terug oploopt? Als begrotingstekorten oplopen en politici opnieuw bezuinigingen aankondigen?

Fouten in de fundering
Mijn verwachting is dat de euro uiteen zal vallen. De EU en vooral de euro is als een huis, waarbij enorme blunders zijn gemaakt bij het leggen van de fundering.

Zoiets kan nooit goed eindigen.

Daarom is het vooral voor ons eurozone-burgers enorm belangrijk om een deel van ons spaargeld in fysiek goud en/of zilver aan te houden. Ik doe dat zelf bij deze aanbieders.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: