Mammoetrally op komst?

Afgelopen dinsdag vertelde ik u nog over het bericht dat de US Mint een 40% hogere vraag naar zilveren munten had. Terwijl de zilverprijs fors daalde.

Gisteren werd het nog gekker. Ik zag dit bericht waaruit blijkt de US Mint de vraag niet meer aankan, en tijdelijk geen bestellingen voor zilveren American Eagle munten meer kan accepteren.

4 tot 6 weken levertijd
Ik ben gelijk even gaan kijken op de website van onze favoriete Nederlandse goud- en zilveraanbieder Silver Mountain. En prompt zie ik daar dat de levertijd voor diverse zilveren munten 4 tot 6 weken is. Nooit eerder zulke lange levertijden gezien!

Hoort het niet zo te zijn dat als iedereen iets wil hebben, er schaarste ontstaat, waardoor de prijs juist omhoog gaat?

Inderdaad. Maar hoe kan de prijs dan zo omlaag gaan?

De wereld op zijn kop
In een normale wereld hoort de fysieke handel in een grondstof de boventoon te voeren, en is er daarnaast een veel kleinere handel in futures en opties. Waardoor vraag en aanbod niet alleen op de lange, maar ook op de korte termijn de prijs bepalen.

De werkelijkheid is echter dat de handel in futures en opties vele malen groter is dan al het zilver dat op de wereld aanwezig is. Het volume van papieren handel is door een flagrant gebrek aan toezicht volledig uit de hand gelopen. Waardoor je koersbewegingen ziet, die niets met vraag en aanbod te maken hebben.

Zoals ik al eerder heb geschreven, kan dit onmogelijk blijven voortduren en gaat de boel op een dag ploffen.

Maar daar wil ik het vandaag niet met u over hebben. Want ik ontdekte deze week een totaal andere reden waarom de zilverprijs reeds op korte termijn enorm kan stijgen.

Waarom de zilverprijs in korte tijd enorm kan stijgen
Ted Butler volgt als sinds 1996 specifiek de markt voor goud en vooral zilver. Er is niemand ter wereld die zo goed als hij weet welke partijen op de Comex actief zijn en welke posities ze met welk doel innemen.

Volgens Butler is de daling veroorzaakt door technische (= op basis van computerprogramma’s handelende) hedge fondsen, die massaal short zijn gegaan. Waarschijnlijk daartoe uitgelokt door JP Morgan et al.

Deze fondsen zitten volgens Butler nu voor ongeveer 250 miljoen ounces short, waarmee ze op ongeveer $800 miljoen winst staan. Volgens Butler hebben de hedge fondsen nooit eerder een zó grote short positie gehad.

Onbeperkt geld
Terwijl de zilverprijs echter daalde, waren het JP Morgan en collega’s die aan de koopkant actief waren. Zij kijken nu dus tegen een paar honderd miljoen verlies aan. Punt is alleen dat JP Morgan onbeperkt geld heeft, en zoveel zilver-futures kan kopen als ze zelf wil.

Butler: “They will buy as much as the technical funds want to sell because they know there’s going to be a reversal”

Zodra die reversal komt, moeten de hedge fondsen hun short posities sluiten, ofwel voor 250 miljoen ounces zilver aan kooporders inleggen. Waardoor de zilverprijs op korte tijd enorm hard zal stijgen.

Zilver noteert nu voor veel producenten lager dan hun kostprijs. We zien nu al sterke indicaties voor een tekort aan fysiek zilver. En de hedge fondsen kunnen ieder moment een enorme lading future-kooporders gaan inleggen om hun record-hoge short posities te sluiten.

Staat een mammoetrally in zilver op uitbreken?
Zoals u ziet zijn alle ingrediënten daarvoor dubbel en dwars aanwezig!

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: