Als je een leven lang denkt dat je iets weet…

Als u deze nieuwsbrief al een tijdje leest, dan weet u hoe ik over centrale bankiers denk. Een stel idioten die het financiële systeem kapot maken, op een zodanige manier dat de gewone burger het grootste slachtoffer is.

De reden dat ik de acties van centrale bankiers zo veracht, is vooral dat zij onafhankelijk horen te zijn. Dat ze juist tegenwicht zouden moeten bieden aan het korte termijn denken van politici.

Want een centrale bank is onafhankelijk. Ten minste, dat is mij altijd geleerd.

Greenspan zet onze gedachtenwereld op zijn kop
Niets is echter minder waar, zo bleek drie weken geleden tijdens een Investment Conference in New Orleans. Want daar nam Alan Greenspan deel aan een paneldiscussie.

Tijdens die discussie verweet Marc Faber de Fed dat het de afgelopen jaren het Amerikaanse begrotingstekort heeft gefinancierd door massaal geld te printen.

Onafhankelijkheid centrale bank is een mythe
Greenspan antwoordde daarop dat Faber verkeerd om denkt. “Je moet dat de politici verwijten. Zij beslissen om steeds meer geld te spenderen, waarna de centrale bank niets anders kan doen dan reageren.”

“Als je alleen maar reageert, komt dan de onafhankelijkheid van de centrale bank niet in gevaar?”, was de volgende vraag. Daarop gaf maestro Greenspan het voor iedereen verrassende, zelfs schokkende antwoord:

I never said the central bank is independent!

Nooit eerder heeft een (ex-) centrale bankier zó duidelijk verklaard dat een centrale bank absoluut niet onafhankelijk is. Dat een centrale bankier uiteindelijk moet doen wat de politiek van hem verwacht.

Beschermer van het bankensysteem
Daarnaast las ik dat Greenspan verklaarde dat de rol van de centrale bank absoluut niet is om de waarde van de munt te beschermen, maar om het bankensysteem te beschermen. Hij wees erop dat de Fed was opgericht als reactie op de panic of 1907.

Dat als er ooit weer zoiets gebeurde, er een lender of last resort was, ofwel een instelling die ervoor kon zorgen dat banken tijdens een crisis niet onnodig failliet zouden gaan als gevolg van liquiditeitsproblemen.

Waarom dit zo schokkend is
Het is zo schokkend omdat politici onbeperkt redenen kunnen verzinnen om meer geld uit te geven, en dus het begrotingstekort te laten oplopen. Niemand die ze tegenhoudt.

De centrale bank heeft slechts een faciliterende rol, en kan dus geen tegenwicht bieden aan het korte termijn denken van politici. Brrrrr!!!

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: