Hoeveel geld gaat Draghi nog moeten printen?

Als u gisteren in dit artikel de presentatie hebt bekeken, dan is het u nu ook duidelijk dat Duitsland naast de valuta oorlog en stijgende loonkosten, de komende jaren ook enorme nadelen zal ondervinden van te hoge en alsmaar stijgende energiekosten.

Daarnaast heeft Duitsland echter nóg een probleem. Een groot en onontkoombaar probleem.

Want uit een studie van het Hamburgisches Weltwirtschaftsinstitut (HWWI) blijkt dat over de periode 2008-2013 jaarlijks slechts 8,2 kinderen per 1000 inwoners werden geboren.

Eén van de laagste geboorteratios van de hele wereld. Zelfs lager dan Japan! En ruim 20% lager dan Nederland en België.

Beroepsbevolking gaat fors dalen
Op het plaatje hieronder zien we dan ook dat de Duitse beroepsbevolking de komende vijftien jaar met bijna 15% zal dalen.

Wat je voor economische groei nodig hebt
Voor economische groei heb je als land twee dingen nodig. Een groeiende (beroeps)bevolking en/of stijgende productiviteit.

Die groeiende bevolking is voor de komende decennia vrijwel uitgesloten. Daarnaast wordt een land niet bepaald productiever van stijgende loonkosten én stijgende energiekosten.

Sputterende motor van Europa
De motor van Europa gaat gegarandeerd sputteren. Duitsland gaat net zo’n probleemland worden als veel andere eurolanden op dit moment al zijn. En Nederland en België gaan daar uiteraard heel veel last van krijgen.

Als we er voor het gemak even vanuit gaan dat de euro de komende jaren zal blijven bestaan, dan komen bij mij direct de volgende prangende vragen boven drijven:

  • Hoeveel (méér) geld gaat de ECB de komende jaren nog moeten printen om de euro-economie nog enigszins overeind te houden?
  • Wat zal dat betekenen voor de waarde van de euro?
  • Hoe zal dat onze koopkracht beïnvloeden?

Mijn antwoorden
De ECB gaat nog héél, héél veel geld moeten printen. De waarde van de euro zal blijvend onder druk staan, zal de komende jaren fors verder dalen. En onze koopkracht zal jaar na jaar achteruit gaan.

Naar mijn bescheiden mening moet je daarom bescherming inbouwen. En moet je absoluut een deel van je spaargeld omzetten in fysiek goud en/of zilver. Want dat is het enige geld dat centrale bankiers niet kunnen printen.

Ik blijf daarom systematisch goud en zilver bijkopen!
En ik doe dat bij deze aanbieders
.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: