Europa heeft een megagroot probleem

Vorige week vertelde ik u in dit artikel hoe Europa de afgelopen decennia heeft geprofiteerd van de veiligheid die de VS sinds WO2 garandeerde (en betaalde) op de mondiale handelsroutes.

Europese bedrijven konden ruim 70 jaar lang naar hartenlust importeren en vooral exporteren, met de gratis (door de VS betaalde) zekerheid dat bestelde goederen op de plaats van bestemming arriveerden.

Die tijden zijn voorbij. De VS onder Trump heeft er genoeg van. Heeft geen zin meer om de wereld te subsidiëren. America First.

We staan aan het begin van een handelsoorlog, die nog jarenlang zal aanhouden. En daar is Europa een van de grootste slachtoffers van.

Afhankelijk van export
Het grote probleem van Europa is dat het economisch voor een groot deel afhankelijk is van export en dat het niet in haar eigen energiebehoeften kan voorzien.

Duitsland is het grootste slachtoffer van deze ontwikkeling. Niet zo gek dus dat Merkel na de G7 van afgelopen weekend de situatie als deprimerend omschreef.

Je kunt er dus rustig van uitgaan dat de Duitse en Europese export de komende jaren zéér zwaar onder druk zullen komen te staan.

Zelfs als dit het enige probleem zou zijn…
Als we een goed georganiseerde EU zouden hebben, als de euro een stabiele munt zou zijn en als Europa voor de rest geen politieke en economische problemen zou hebben, dan zou alléén deze ontwikkeling al reden zijn om je grote zorgen te maken over de komende jaren.

Daar bovenop hebben we in Europa echter te maken met een slecht opgezette EU, een onstabiele euro, hoge schuldenlast, enorme vergrijzing, zeer zwakke banken en opkomend populisme.

Je zou voor minder depressief worden!

Het allerdomste wat je in die situatie kunt doen
Nog deprimerender (en gevaarlijker) is echter dat Europese landen onderling met elkaar ruzie gaan maken. De eerste tekenen daarvan zie je nu al in het nieuws.

Ik zie mezelf daarom over een paar jaar écht niet meer in Europa wonen. En het allerdomste wat een mens nu kan doen is al zijn geld op een Europese spaarrekening aanhouden.

Daarop lijd je nu al minimaal 2% jaarlijks verlies door inflatie. En loop je voor de toekomst alleen maar veel grotere risico’s.

Zorg dat je onafhankelijk bent!
Ik kan u alleen maar aanmoedigen om onderstaande quote uit het In Gold we Trust rapport te lezen en te onthouden.

Als je fysiek goud bezit, dan ben je totaal onafhankelijk. Kan je nooit het slachtoffer worden van fors stijgende inflatie, politieke paniekmaatregelen of omvallende banken.

Zorg daarom dat je fysiek goud en/of zilver bezit!
Ik koop mijn goud en zilver bij deze aanbieders.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: