De markt voor zilver is piepklein – en dat zal zo blijven…

Vorige week schreef ik in deze nieuwsbrief in een artikel over het feit dat we vermoeden dat de markt van goud en zilver zich in de prille beginfase van een hype bevindt (zie hier). Deze week las ik een artikel van mijn goede collega Maarten Verheijen van Groeilanden, waarin hij ons er fijntjes aan herinnert hoe piepklein de markt voor zilver eigenlijk maar is.

Hij schrijft dat de wereldwijde jaarproductie in dollars uitgedrukt slechts $12 miljard is. Zoals ik al vaker schreef, is ruim 80% daarvan bestemd voor industriële toepassingen, zodat voor ons investeerders slechts $2 miljard aan zilver overblijft.

15 jaar en 5,7 miljard dollar later
Nu zou de productie natuurlijk best kunnen stijgen, maar we staan er eigenlijk nooit bij stil hoeveel tijd, geld, moeite, discipline en doorzettingsvermogen het eigenlijk kost om een nieuwe goud-, zilver-, koper-, of zinkmijn te ontwikkelen en winstgevend te maken. Ik las vorige week bijvoorbeeld over een mijn in Mongolië, die in 1998 werd ontdekt. Eén van ’s werelds mijnbouwgiganten is deze mijn vervolgens gaan ontwikkelen. Naar verwachting zal de mijn in 2013 in productie gaan. Ofwel 15 jaar en 5,7 miljard dollar later! Kunt u zich voorstellen hoe weinig bedrijven sinds de kredietcrisis nog de moeite en het financieel risico willen nemen om een nieuwe mijn te gaan ontwikkelen?

Op korte termijn een stijging richting $30 per ounce?
De markt voor zilver is piepklein en dat zal ook zo blijven. Het aanbod van zilver zal eerder dalen. De industriële vraag naar zilver zal alleen maar stijgen, terwijl de investeringsvraag fors zal stijgen. De combinatie van deze drie factoren zorgt ervoor dat zilver eigenlijk meer zekerheid biedt en tegelijk meer stijgingspotentieel heeft dan goud. Want er hoeven maar een paar grote jongens te besluiten dat ze zilver willen hebben, en de prijs zal fors stijgen. Zilver noteert nu ruim $20 per ounce. Specialisten verwachten reeds op korte termijn een stijging richting $30. Wij denken alleen aan de lange termijn, maar zullen niet rouwig zijn als deze specialisten gelijk krijgen.

Ik kies voor spreiding
Ondanks dat ik van zilver meer verwacht, kies ik ervoor om te spreiden en heb daarom op mijn
Goldmoney rekening voor gelijke porties goud, zilver en platinum aangekocht. Zo heb ik mijn geld gespreid over drie interessante edelmetalen die alle drie enorm potentieel hebben.
Klikt u hier om ook een rekening bij Goldmoney te openen.

Het openen van een rekening is trouwens zeer gemakkelijk, maar we hebben voor de zekerheid ook een Nederlandse handleiding geschreven. Klikt u hier als u die wenst aan te vragen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: