Wat gaan ze doen als…?

We zijn in de eurozone nu al jaren bezig om economisch te herstellen. De ECB houdt de rente nu al zes jaar onder 1%. En omdat die lage rente alleen niet hielp, is het in maart ook begonnen met maar liefst €60 miljard per maand te printen.

Nooit eerder in de geschiedenis zijn er zulke drastische maatregelen genomen om de economie te doen groeien.

Daar bovenop hebben we in de eurozone sinds een jaar de extra meewind van een dalende euro én van dalende energieprijzen.

Het resultaat
Op onderstaande grafiek zien we hoe de Europese staatsschuld de afgelopen jaren is blijven stijgen.

Twee weken geleden maakte Eurostat bekend dat die staatsschuld inmiddels nog verder is opgelopen. Naar 92,9% van het BBP.

En deze week kwam Eurostat met het bericht dat de omzet in de detailhandel in juni met 0,6% is gedaald vergeleken met mei. En dat de Duitse consument in juni maar liefst 2,3% minder uitgaf dan een maand eerder.

De huiskamervraag
Als economisch herstel er zó uitziet, en als de staatsschuld tijdens dit zogenaamde economische herstel gestaag is blijven stijgen, wat gaat er dan straks gebeuren als de economie weer in een (onvermijdelijke) recessie terecht komt?

Hoe hard zal de staatsschuld dan stijgen? En wat gaat de ECB dan doen? Nóg meer geld printen? Nog eens €60 miljard per maand er bovenop? Of voor de zekerheid €120 miljard?

Kan het nog gezellig worden op de beurs. Maar dan is de beurs wel de enige plaats in de gehele eurozone waar nog enige gezelligheid te bespeuren valt…

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: